Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primopredaja dužnosti zapovjednika Obalne straže RH između dosadašnjeg zapovjednika viceadmirala Zdravka Karduma i novog zapovjednika kapetana bojnog broda Marina Stošića, održana je danas u kabinetu ministra obrane Davora Božinovića, te potom i u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Splitu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).


Ministar obrane Davor Božinović zahvalio je admiralu Kardumu na dosadašnjem radu, posebice na najvišim dužnostima zapovjednika HRM-a, a potom i zapovjednika Obalne straže koje je obnašao, dok je novom zapovjedniku kapetanu Stošiću zaželio uspjeh na novoj dužnosti. Primopredaji dužnosti zapovjednika Obalne straže nazočili su i načenik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić te zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ante Urlić.

Obalna straža RH jedna je od postrojbi Hrvatske ratne mornarice, čija je namjena zaštita prava i interesa RH na moru, odnosno suzbijanje i sprječavanje terorizma, organiziranog međunarodnog kriminala i širenja oružja za masovno uništenje, suzbijanje piratstva i drugih oblika korištenja otvorenog mora u ne miroljubive svrhe, osiguranje sigurnosti plovidbe, akcije traganja i spašavanja, zaštita morskog okoliša, prirode i kulturne baštine te nadzor morskog ribarstva.

U svom radu surađuje s drugim snagama HRM-a, OS RH te drugim državnim tijelima i institucijama, u skladu s međunarodnim pravom i propisima RH. Obalna straža RH u svom sastavu ima četiri ophodna broda, brod za spašavanje 'Faust Vrančić', školski brod 'Andrija Mohorovičić', pomoćni brod vodonosac i dva lučka remorkera.

Kapetan bojnog broda Marin Stošić rođen je 1956. u Feričancima, diplomirani je inženjer pomorskog prometa, a u Oružanim snagama RH je od siječnja 1992. Obnašao je niz odgovornih dužnosti u Zapovjedništvu HRM-a i Glavnom stožeru OSRH, a na mjesto zapovjednika Obalne straže s 1. kolovoza 2011. dolazi s mjesta zapovjednika Flotile HRM-a. Završio je Ratnu školu OS RH 'Ban Josip Jelačić', nekoliko tečajeva u inozemstvu, a za svoj dosadašnji rad ima niz pohvala i nagrada od vrhovnog zapovjednika OS RH, ministra obrane, načelnika GS OSRH te Zapovjednika HRM-a. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom Hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera te medaljom Oluja. (Hina)

Vezani članci Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Skočio s litice u ponor: Pripadnici HV-a spasili migranta na vojnom poligonu u Slunju Ministar obrane Damir Krstičević MORH potpisao ugovore o nabavi vojne opreme teške 453 milijuna kuna, dogovoren i posao s Brodosplitom