Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stop milijunskim prijevarama na cestarini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvodi se i numeracija magnetskih kartica čime će se u svakom trenutku znati broj izdanih kartica na svim naplatnim postajama.

Prošlog tjedna policija je, nakon provedene istrage, potvrdila sumnje Hrvatskih autocesta da se brojni prijevoznici švercaju autocestama, što je HAC-u nanijelo gubitke koji se mjere milijunima kuna, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Pošta - 1 Budite na oprezu Prevaranti imaju novi način na koji varaju građane: "Odmah sam znala da je nešto čudno..."

Riječ je o zamjeni magnetskih kartica između prijevoznika koji bi istog dana koristili istu autocestu, samo što bi kretali iz suprotnih smjerova. Nakon što bi uzeli kartice na naplatnim postajama, primjerice u Splitu (Dugopolje) i Zagrebu (Lučko), sreli bi se na nekom odmorištu i zamijenili kartice i krenuli dalje. S autoceste bi sišli na prvoj naplatnoj postaji prije krajnjeg odmorišta, primjerice Šibeniku, odnosno Jastrebarskom i tako platili cestarinu samo za tu, najkraću moguću dionicu.

U periodu od siječnja prošle do travnja ove godine utvrđeno je 4457 takvih sumnjivih transakcija. No, osim prijevoznika koje se sumnjiči za te 'malverzacije' ravnatelj policije Marijan Benko izjavio je da će policija ispitati i moguću umiješanost HAC-ovih djelatnika. 

U HAC-u tvrde da su i sami zatražili upravo takvu istragu rekavši da će, utvrdi li se nečija odgovornost, pokrenuti disciplinske postupke i ostale mjere. No, naglašavaju dok istraga ne završi, neće dopustiti da ih se unaprijed optužuje. 

Kako bi se spriječile nove prijevare i zamjene kartica, HAC uvodi sustav za video-prepoznavanje registracijskih oznaka vozila. 

'Sustav je trenutačno na testiranju na naplatnoj postaji Komin na autocesti za Varaždin, a dosadašnja testiranja pokazala su da je sustav učinkovit i postavit će se na svim autocestama do kraja kolovoza ove godine.' 

Sustav radi tako da se na ulazu na autocestu snimi registracijska oznaka koja se kodira na magnetsku karticu i prosljeđuje u sustav za naplatu cestarine. Na izlazu s autoceste prilikom plaćanja cestarine uspoređuje se registracijska oznaka kodirana na kartici s registracijskom oznakom vozila na naplatnoj kućici. 

HAC će, nakon što završi istraga svim 'švercerima' naplatiti istu ugovornu kaznu. 

Uz implementaciju novog sustava za prepoznavanje registracijskih oznaka HAC uvodi i numeraciju na magnetskim karticama kojom će se u svakom trenutku znati stvarno stanje izdanih i neizdanih kartica na svim naplatnim postajama. 

Vrijednost sustava za prepoznavanje je oko deset milijuna kuna, što će se, smatraju u HAC-a, vrlo brzo isplatiti, jer su godišnji prihodi HAC-a veći od milijarde kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene