Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana koalicije

Što su prije godinu dana Milanović i partneri obećavali, a što ispunili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo što je Vlada učinila u svojih prvih godinu dana.

Krenulo je dobro. Prošao je referendum za EU. Uvelo se reda među porezne dužnike. Počela se rješavati bespravna gradnja. No sve su nade bile usmjerene na investicije. 'Uspjeh Hrvatske će ovisiti isključivo o tome koliko ćemo pokrenuti investicija', kazao je premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

'U devetom mjesecu bit ćemo ili u punom zamahu ili, što se mene tiče, ja u ovoj Vladi neću sudjelovati', kazao je bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić u veljači ove godine. 'Kasni se, kasni se, ali se nije moglo puno ranije, realno - ne', kazao je u lipnju.

Većina je karata bila bačena na državne tvrtke. Prašina se dizala i oko spornih kadroviranja. Glavni kriterij, napadala je oporba, bila je podobnost. 'Već u svibnju očekujemo niz natječaja koje možemo završiti i osobno očekujem lopate već u lipnju', kazao je ministar financija Slavko Linić u travnju.

Od lopata ništa. Državne tvrtke su zakazale. 'Do kraja 11 mjeseca moraju pokazati koji su sami sebe eliminirali, a koji opstali', kazao je Linić u kolovozu.

Uslijedio je šamar iz Europe. Hrvatska je dobila deset zadaća koje mora ispuniti do ulaska u EU. Od 1.1. ukida se nulta stopa na kruh i mlijeko. Usklađuju se trošarine. Ugostiteljima se uvode fiskalne blagajne. PDV je narastao na 25 posto. Poskupila je struja i plin. Standard građana je loš. Od iduće godine ukidaju se davanja za zaposlene. A brojka onih bez posla i dalje raste.

>> EKSKLUZIVNO Zoran Milanović: Ništa nismo obećali!

'Pokrenuti jedan gospodarski rast i ostvariti ove rezultate, dakle, 50 tisuća novih radnih mjesta', obećavao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Ipak, malo poduzetništvo bilježi pomake nabolje. Otvaraju se tvrtke za 10 kuna, smanjeni su doprinosti za zdravstveno osiguranje. Smanjit će se PDV ugostiteljima na 10 posto. Umrežena je socijalna skrb, pročišćen popis birača. Riješen je dugogodišnji problem brodogradnje.

Objavom registra branitelja ispunjeno je predizborno obećanje. No to je potez koji izaziva polemike isto kao i zakon o umjetnoj oplodnji. Nema više monopola nad PT CT uređajima, u pripremi je master plan bolnica, no liste čekanja nisu smanjene kako je ministar obećavao.

U godinu dana iz Banskih dvora otišla su tri ministra. Zlatko Komadina, Mirela Holy i posljednji Radimir Čačić. Koalicija je poljuljana! Partneri su protiv još jednog Linićevog poreza, onog na imovinu. Vruća tema je Plomin. Na pragu su i lokalni izbori. Svatko igra na svoju kartu. A kada će biti bolje?

'Kraj godine je vrijeme u kojem očekujemo konkretne rezultate', kazao je Milanović. Kraj godine je tu. Rezultata nema. Jedino što u ovih godinu dana spašava stvar jest nikad bolja turistička sezona!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene