Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Što Pupovac traži za potporu većinskoj vladi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpora SDSS-a HDZ-u ili SDP-u ovisi o tome tko je u stanju sastaviti bolju vladu za opće interese Hrvatske i srpske zajednice, izjavio je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, a iz Beograda dolazi očekivanje da će zastupnici srpske nacionalne manjine biti partner vladajuće koalicije.

Potpora srpskih zastupnika ovisi o tome tko može sastaviti bolju vladu za opće interese Hrvatske i srpske zajednice kao i o tome tko može sastaviti stabilnu vladu koja će jamčiti političku stabilnost zemlje, izjavio je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Pupovac je iznio i konkretne zahtjeve SDSS-a za rješavanje
problema pripadnika srpske manjine. Kao uvjete za potporu novoj hrvatskoj Vladi, Pupovac je naveo priznavanje radnog staža, reguliranje pitanja neisplaćenih mirovina, priznavanje stanarskog prava, zapošljavanje pripadnika srpske zajednice i gospodarski razvoj sredina u koja se vraćaju srpski povratnici.

Pupovac je također izjavio da će zatražiti i povratak srpske
tradicije i kulture u obrazovni sustav i u vrijednosni sustav
Hrvatske.

Glasnogovornica Demokratske stranke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Jelena Marković izrazila je u utorak očekivanje da će zastupnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, nakon održanih parlamentarnih izbora, ponovno biti potencijalni partner vladajuće koalicije.

"Važno je za Srbiju, zemlju maticu srpske nacionalne manjine u
Hrvatskoj da, bez obzira na rezultate izbora, Srbi ponovno dobiju
mogućnost da participiraju u vlasti i time ostvaruju svoje nacionalne interese, s obzirom da je riječ o najvećoj nacionalnoj manjini koja ima specifične probleme s povratkom i sigurnošću", izjavila je Jelena Marković za agenciju Tanjug.

Ona je izrazila nadu da će srpska nacionalna manjina s tri
zastupnička mjesta, biti relevantan politički čimbenik u hrvatskom parlamentu.

Mjesto u Saboru dobili su kandidati SDSS-a Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Ratko Gajica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene