Susjedi ponovno zaoštravaju pitanje migranata! Srbi Slovencima grade ogradu – na hrvatskoj granici! Kako bi se s ovom vanjsko-političkom i sigurnosnom situacijom nosili predsjednički kandidati? Pitali smo ih sve i većina ima isti stav. Ali neki od njih, na ono čime bi se trebali baviti – nisu htjeli ni odgovoriti.

Galerija Migranti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Činjenice o ogradi na hrvatsko-slovenskoj granici (Foto: Dnevnik.hr) Ograda na granici Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) +0 Migranti, Slovenija, ilustracija (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Slovenci se zbog migranata ponovno spremaju u akciju i najavljuju kako će se zaštititi s oko 40 kilometara nove ograde. Hrvatsko-slovenska kopnena granica duga je oko 670 kilometara. U jeku migrantske krize, Slovenci su već postavljali ogradu i žilet-žicu, koja je sada duga 193 kilometra. Gdje će biti nove tehničke zapreke, zasad ne otkrivaju. Za izvođenje radova odabrali su tvrtku iz Srbije kojoj će to platiti gotovo 5 milijuna eura.

Vezani članci Zoran Milanović - 4 Predsjednik Milanović čestitao židovski blagdan: "Lešana tova tikatevu!" Aleksandar Vulin Vulin oštro odgovorio Milanoviću: "To može reći samo ustaša"

Aktualna Predsjednica smatra to nepotrebnim. Hrvatska, kaže za Dnevnik Nove TV, izvrsno nadzire državnu granicu i sprječava nezakonite prelaske. "Ne trebaju nam nove žice i fizičke prepreke na granicama između država članica EU-a, već što skoriji ulazak Hrvatske u šengenski prostor, čime će se povećati sigurnost u EU-u", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Dnevnik Nove TV.

Predsjednik sukreira pitanja vanjske politike. No dio onih koji žele na Pantovčak nevoljko želi reći što misli o toj temi. Bivši Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručuje: "Hrvatska strana treba reagirati. Zabrinjava me politički pritisak Slovenije na Hrvatsku, pogotovo sada kada se bori da postane dio šengenskog područja. Žica nije rješenje", poručuje.

Sličnog je stava o migrantskoj krizi i slovenskim potezima i njegov nekadašnji stranački kolega Tomislav Panenić.

"Nije to samo obrana od migranata, to je onda opća opasnost koja ostane. Bojim se samo nakon nekog vremena da ne bude stradavanja. Na ovaj način stječe se dojam da ćemo biti više razdjeljeni nego što smo ikada prije bili sa zemljama s kojima imamo prijateljske odnose", smatra Panenić.

Pitali smo i bivšeg premijera, čija se Vlada prije četiri godine nosila s najvećim migrantskim valom, no komentar Zorana Milanovića je izostao. Šute danas i Dalija Orešković i Mislav Kolakušić.

Miroslav Škoro ne komentira najnoviju slovensku namjeru, ali poručuje: "Potrebna je dodatna financijska pomoć europskih partnera u zaštiti zajedničke granice."

"Hrvatska policija odlično obavlja posao zaštite državne granice od ilegalnih ulazaka. Hrvatska nikada neće biti hot spot i znat ćemo se  nositi s tim izazovima štiteći nacionalne interese i sigurnost naših građana", poručio je Škoro za Dnevnik Nove TV.

I Katarina Peović među žestokim je kritičarima radikalnog pristupa prema migrantima. I na sve ne gleda blagonaklono:

"Od nas bogati traže da čuvamo tu tvrđavu Europe, a mi od toga nemamo nikakve koristi i da igramo ulogu psa čuvara. Kad se žica postavlja diljem Europe, ne možemo ne biti nezabrinuti."

Ivan Pernar, jedan od devetorice službenih predsjedničkih pretendenata, tražio je danas veći medijski prostor, a na naše konkretno pitanje nije htio odgovoriti!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan" Luis Figo za IN magazin i GOL.hr Figo i Fani Stipković (Foto: GOL.hr) Luis Figo (Foto: AFP) +1 Luis Figo (Foto: AFP)  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju