U Hrvatskoj od 1. siječnja 2016. građani ovise o novim zakonima i reformama.


Bez energetskog certifikata od danas više nema ni iznajmljivanja stanova, kuća ili apartmana.

Vezani članci Slika nije dostupna PRIJAVA POREZA ZA 2016. GODINU Prijavu podnose četiri kategorije poreznih obveznika Slika nije dostupna Budite učinkoviti i "ugovorite posao" po nevjerojatnoj cijeni! Novci u džepu, papir u ruci!

'Prvo sam izmjerio površinu, volumen prostorije, popisao sva trošila električne energije', rekao je Davor Obranić.

Gospodin Vlatko Leduček certifikat je dobio za svoj poslovni prostor. Izbjegao je tako moguću kaznu do 50.000 kuna, a sada zna i kolika mu je potrošnja energije u uredu.

'Nepotreban trošak'

'Dobili smo E razred zbog toga što imamo dosta veliki izlog vani i tu je izgleda dosta velik gubitak', kaže Leduček.

Cijene certifikata penju se i do 2.000 kuna. Vrijedi deset godina, no dio iznajmljivača apartmana smatra kako je to nepotreban trošak.

'Gost koji provede 80 posto svoga dana na plaži, u gradu u šetnji, ne znam da ga to baš zanima', kaže Klaudio Grdović, iznajmljivač apartmana.

Promjene u školstvu

Promjene u školstvu stižu s prvim danom novog polugodišta. Zagrebačka škola Izidora Kršnjavog jedna je od 20 hrvatskih škola koje kreću s projektom e-škole.

Dobit će nove tablete, pametne ploče i bežičnu mrežu. Sve to kako bi se poboljšala informatička opremljenost hrvatskih škola. Jer trenutno na čak 12 učenika dolazi samo jedan računalo.

Ukidanje poreznih prijava

Bez gužvi, redova i čekanja. Ovako bi trebao izgledati svaki dan u Poreznoj upravi u 2016. godini. Razlog tome je ukidanje poreznih prijava, odnosno građani ih više neće morati sami ispunjavati već će za većinu građana to činiti porezna uprava.

No ima izuzetaka - i zato je savjet poreznih savjetnika dobrodošao. 'Ova novost sastoji se u tome da će prijašnji DOH iako i on sad malo izmijenjen morati sami sastavljati obrtnici, slobodna zanimanja, poljoprivrednici i svi oni koji utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga', rekla je Lucija Turković, savjetnica u RRIF-u.

Povećanje minimalca

U 2016. povećat će se minimalac - iznosit će nekoliko kuna manje od 2.500 kuna. Novu financijsku šansu prezaduženi građani bi pak mogli pronaći u Zakonu o stečaju potrošača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju