Ekipa rubrike Vaš glas Nove TV posjetila je Slatinu iz koje nam se javio naš gledatelj Matej koji kaže kako je prava sramota što je država oporezovala nagradu za novorođenče koju mu je isplatila tvrtka u kojoj radi.


Kada je rodila, Irena je od svog poslodavca dobila potporu za novorođeno dijete. Svaka joj je kuna, kaže, dobro došla. Iznos nije bio velik, pa je poslodavac bio oslobođen poreza i doprinosa, no za potpore iznad 3326 kuna - država uzima svoje.

„Mislim da ne, da ne bi trebali, jer ipak kad se oduzme porez, što ostane bebama“, pita se Irena iz Slatine.

Od 10.000 kuna naknade, za bebu ostalo 7300

Vezani članci Majka s novorođenim djetetom u Mikolajivu Priča koja kida srce i istovremeno izaziva bijes: "Jeste li čuli za izreku životinjski strah? To je strah od kojeg te boli koža..." Bebe čistilice - 17 Preslatke čistilice: Roditelji odjenuli svoje mališane u odjeću koja ih pretvara u kućanske aparate

Upravo to se dogodilo jednom mještaninu Slatine, kojemu je poslodavac namijenio 10.000 kuna. Isplatu potpore za novorođenče država tretira kao isplatu još jedne plaće, pa je od bruto iznosa u visini 11.147 kuna, 1147 uzela za doprinose, a od preostalih 10.000 kuna - još 2700 za poreze, doprinose i prireze. Bebi je na kraju ostalo 7300, a državi gotovo 4000 kuna.

Gradovi, općine i županije oslobođeni su takvog poreza.

„Mi dajemo potporu za novorođeno dijete, i to za prvo novorođeno dijete 1000 kuna, za drugo 2000 kuna, i za treće i svako sljedeće po 3000 kuna“, kaže Dario Vrbaslija, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine

Negativni trendovi u Slatini se nastoje ublažiti i većim studentskim stipendijama, potporama gospodarstvu, no sve to nije dovoljno za porast broja djece.

Broj novorođene djece u gradu Slatini u padu je, primjerice, prošle godine bilo je 88 zahtjeva za jednokratnu pomoć, ove godine 67.

Središte Slatine gotovo prazno

Središte Slatine gotovo je prazno. Klizalište koje se priprema prvo je i jedino u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji. Demografskom oporavku i boljem standardu, kažu poslodavci, pomogla bi porezna rasterećenja.

„Prije nekoliko godina inicijativa HUP-a zajedno sa svim sindikalnim središnjicama bila je da se ti najviši neoporezivi iznosi dignu. Međutim u tom trenutku nadležni ministar financija, ali ni sve ostale vlade do sada nisu se očitovale“, kaže Ivan Sarić, HUP, Osijek.

Da postoje poslodavci koji daju 10.000 kuna za djecu, ali i država koja trećinu od toga uzme, zateklo je ministricu demografije Nadu Murganić.

Na pitanje hoće li surađivati s Ministarstvom financija da se poslodavac koji zaposleniku daje bonus za novorođeno dijete oslobodi plaćanja poreza, ministrica odgovara kako su „to mjere koje svakako treba podržati“

Hoće li to i učiniti, iz Ministarstva financija, nismo dobili odgovor.

 

Pišite nam i dalje u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr. Ostavite svoje kontakte, a mi ćemo se javiti!
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju