Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Mnogi razmišljaju o odlasku

Provjerili smo što mladi u Hrvatskoj znaju o Domovinskom ratu i Oluji te zašto svoju budućnost vide - negdje drugdje

O Oluji svoje mišljenje imaju oni koji su se borili, oni koji su gledali dok se drugi bore, ali i oni koji se nisu ni rodili kada je Oluja počela. Istražili smo što mlada generacija uopće misli o Domovinskom ratu, kako živi i kako zamišlja svoju budućnost.

Život je, 25 godina nakon Oluje, u Hrvatskoj lijep, tvrdi 22-godišnji student Tomislav.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje

"Za studente jako dobar. S obzirom da se drugdje u svijetu studiranje plaća, nama je baš omogućeno. Jedino je loše što te Hrvatska financira i onda ti odeš van raditi. To mi nije OK", rekao je.

I zaista, većina onih koje smo pitali razmišlja o odlasku.

"Nema nešto pretjerano prilika. Ja prvi planiram možda otići vanka. Prvom prilikom, ako se ponudi neka dobra", rekao nam je Vinko, a sličnog je stava i Zvonimir: "Iskreno, tjera me želja za novcem jer se ovdje ne može zaraditi. Ima prilike, ali ne dovoljno, za normalan život. Za skroman da, ali za normalan ne."

Razgovarali smo i s Teom, mladom odbojkašicom koja sportski uspjeh vidi izvan zemlje: "Ništa više nije sigurno, pogotovo nama mladim studentima je zbunjujuće. Zbunjenost je riječ kojom bi opisala svoje 20-e godine."

Stresna godina je i iza maturanata, što nam je rekao i Marijan, koji je bio među najboljim učenicima u generaciji. On kaže da obrazovanje u Hrvatskoj može biti odlično.

"Stvarno se nemam što žaliti. Imali smo i prilika za dobivati nagrade, natjecanje, stvarno se cijeni trud i znanje u školi. Dalje tek trebam vidjeti, ali znam da većina cilja nešto vani", rekao je Marijan.

Što mladi danas znaju o Oluji?

O Domovinskom ratu uči se tek na kraju srednje škole, a za većinu mladih Oluja je daleka prošlost: "Smatram da se u školama premalo govori o tome jer se više baziramo na stranoj povijesti", rekla nam je maturantica Iris.

"Danas prepirke koje se vežu uz rat nekako odvlače pozornost od same veličine Oluje na neke nebitne stvari. Onda ja i ostali gubimo interes uopće slušati o ratu", rekao je Marijan.

Odbojkašica Tea smatra da, bez obzira na osobno znanje o Domovinskom ratu, "uvijek se treba sjetiti, odati počast, ali truditi se živjeti u sadašnjosti".

Rat je mnogim mladima nešto što je sada i teško zamisliti, ali zato cijene sve koji su se borili i omogućili da oni danas, neopterećeni prošlošću, biraju svoju budućnost pa čak i ako to znači izvan granica Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene