Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Remorker

FOTO Što je Livaković rekao USKOK-ovim istražiteljima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U USKOK-u su danas ispitane osobe uhićene u aferi Remorker. Sudac istrage trebao bi odlučiti o zahtjevu da ih se pošalje u istražni zatvor.

Direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele, uhićeni u akciji Remorker, porekli su na ispitivanju u USKOK-u da su sudjelovali u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon mjesec dana Afera Remorker: Josip Sapunar pušten iz istražnog zatvora Slika nije dostupna Afera Remorker Karamarko: Nitko od privedenih nije član HDZ-a

Mirko Batarelo, odvjetnik člana uprave Viadukta Damira Kezelea, kazao je da je njegov branjenik USKOK-ovim istražiteljima iznio aktivnu obranu te da će tijekom postupka dokazati da su sve radili po zakonu.

>> Karamarko: Nitko od privedenih nije član HDZ-a

I direktor za financijske poslove Viadukta Ivan Berket porekao je krivnju, kazao je ispred sjedišta USKOK-a u Gajevoj ulici njegov odvjetnik Mate Matić.

'Definitivno je sve porekao. Bilo bi se apsurdno sada upuštati u bilo kakve varijante i dokumentaciju koja je u spisu. Onog časa kada uđemo u spis dat ćemo očitovanje i to će biti naša obrana', kazao je Matić.

Kezele i Berket prvi su od petorice jučer uhićenih u akciji Remorker danas prijepodne dovedeni na ispitivanje u USKOK.

Na ispitivanje doveden i Livaković

Oko 12:30 sati u Gajevu je doveden i bivši državni tajnik Zdravko Livaković koji je jučer prvi priveden u Zagrebu, nakon čega su mu u Zadru pretraženi stan i poslovni prostor.

'On je iznio svoju obranu. Kao što sam rekao, on nema što kriti, nema zašto bilo što tajiti, šutjeti. Sve je iznio što je mislio da treba iznijeti i na što se treba osvrnuti i odgovarao je na sva pitanja', kazao je Nediljko Ivančević, odvjetnik Zdravka Livakovića.

On je još prije ispitivanja ponovio da će njegov klijent, nekada najbliži suradnik ministra Božidara Kalmete, iznijeti aktivnu obranu te da je nakon što se njegovo ime godinama povlači po medijima sretan što će dobiti priliku da se sve rasvijetli. Livaković je, kaže, uvjeren u svoju nevinost jer 'zna da ništa nije uzeo'.

'Kada netko deset puta kaže da ste muško teško ćete 11. put reći da ste žensko', prokomentirao je Ivančević. Dodao je i da je njegov branjenik istražiteljima donio opsežnu dokumentaciju, kojom se, među ostalim dokazuje i da su troškovi gradnje cesta koje su se navodile kao primjer korupcije bili manji od ugovorenih.

USKOK-ovi su istražitelji ispitali i bivšeg čelnika HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepka Bobana te Milivoja Mikulića, još jednog državnog tajnika iz bivšeg Kalmetinog ministarstva.

Samo se jedan uhićenik branio šutnjom

Neslužbeno se doznaje da se samo jedan od uhićenih branio šutnjom.

USKOK je za sve uhićene zatražio istražni zatvor. O tome bi još večeras mogao odlučiti sudac istrage na Županijskom sudu u Zagrebu.

Osumnjičenike koji su danas dovedeni u USKOK u svom je istražnom iskazu prokazao financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, također uhićen u akciji Remorker. Sapunar je priznao da je Kalmetinim državnim tajnicima predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna, a do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna. (D.M./A.J./I.I./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene