Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pacijent je preživio ali je dalje na respiratoru, vrlo je teško disanje svima nama. Kad se osvrnemo nazad jasno je da je krizni porez samo malo zakrpao ogromnu rupu u proračunu, ali se suštinski proračunski minus još nije smanjio.


Više nemamo veliku niti malu stopu kriznog poreza. Mjesečno smo 205 milijuna kuna odvajali u krizni proračun, kada se podvuče crta je 2,8 milijardi kuna. Treba reći da je svaki građanin u posljednjih 15 mjeseci izdvojio tri do pet tisuća kuna.

Vezani članci Boris Vujčić Vujčić o staroj valuti: "Zbog toga možda imam najviše razloga žaliti za kunom..." Kredit: Ilustracija - 7 Tko na kredit kupuje stan ili auto, odsad mora biti spreman na novosti, a one nisu dobre

Treba podsjetiti da smo s kriznim porezom dobili i veću stopu PDV-a i veće trošarine na mobitele, tako da smo dodatno veliku državnu potrošnju krpali mi porezni obveznici.
S obzirom da država još uvijek troši više nego što ima svi upozoravaju Vladu da rezovi trebaju biti odlučniji i dublji, a proračunska rupa će biti sve veća i sve će se teže krpati.

>> Kosor: Milijun i pol ljudi ima veća primanja, naznake rasta izvoza...

2009. proračunska rupa je bila 10 milijardi kuna. Za 2010. ministar financija Ivan Šuker se nadao da će proračunska rupa iznositi 7 milijardi kuna a završit ćemo na 14 milijardi, dok se 2011. očekuje rupa od 13 milijardi kuna. Očito je da imamo problem.

Mogli bi završiti u dužničkom ropstvu

Proračunska rupa se krpa i zaduživanjem i reprogramiranjem starih dugova a već smo uzeli 13 milijardi i 456 milijuna kuna kredita.

A što nas čeka u izbornoj godini? Ministar Šuker može povećati poreze ali to bi u izbornoj godini bilo pucanje u nogu, praktički niti jedna Vlada to ne radi, a već imamo veliki porezni pritisak.

S druge strane možemo se dodatno zadužiti, ali već imamo visoki rizik zaduženosti, visoke su kamate i mogli bi se uskoro dovesti u dužničko ropstvo. Treće, možemo i nešto privatizirati ali problem je što su male cijene jer smo u krizi ali i što imamo lošu klimu za investitore. Što god Vlada odluči nije dobro, a u minusu smo i dalje.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju