Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država je živa, ali na respiratoru

Što god Vlada odluči nije dobro, a minus raste!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijent je preživio ali je dalje na respiratoru, vrlo je teško disanje svima nama. Kad se osvrnemo nazad jasno je da je krizni porez samo malo zakrpao ogromnu rupu u proračunu, ali se suštinski proračunski minus još nije smanjio.

Više nemamo veliku niti malu stopu kriznog poreza. Mjesečno smo 205 milijuna kuna odvajali u krizni proračun, kada se podvuče crta je 2,8 milijardi kuna. Treba reći da je svaki građanin u posljednjih 15 mjeseci izdvojio tri do pet tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Slika nije dostupna Prijedlog poslali u Sabor Šuker 'moli Boga' da može ukinuti 'harač', Kosor zahvaljuje

Treba podsjetiti da smo s kriznim porezom dobili i veću stopu PDV-a i veće trošarine na mobitele, tako da smo dodatno veliku državnu potrošnju krpali mi porezni obveznici.
S obzirom da država još uvijek troši više nego što ima svi upozoravaju Vladu da rezovi trebaju biti odlučniji i dublji, a proračunska rupa će biti sve veća i sve će se teže krpati.

>> Kosor: Milijun i pol ljudi ima veća primanja, naznake rasta izvoza...

2009. proračunska rupa je bila 10 milijardi kuna. Za 2010. ministar financija Ivan Šuker se nadao da će proračunska rupa iznositi 7 milijardi kuna a završit ćemo na 14 milijardi, dok se 2011. očekuje rupa od 13 milijardi kuna. Očito je da imamo problem.

Mogli bi završiti u dužničkom ropstvu

Proračunska rupa se krpa i zaduživanjem i reprogramiranjem starih dugova a već smo uzeli 13 milijardi i 456 milijuna kuna kredita.

A što nas čeka u izbornoj godini? Ministar Šuker može povećati poreze ali to bi u izbornoj godini bilo pucanje u nogu, praktički niti jedna Vlada to ne radi, a već imamo veliki porezni pritisak.

S druge strane možemo se dodatno zadužiti, ali već imamo visoki rizik zaduženosti, visoke su kamate i mogli bi se uskoro dovesti u dužničko ropstvo. Treće, možemo i nešto privatizirati ali problem je što su male cijene jer smo u krizi ali i što imamo lošu klimu za investitore. Što god Vlada odluči nije dobro, a u minusu smo i dalje.

Što mislite kako će vam biti iduće godine?

  • Isto kao i sada
  • Biti će mi bolje
  • Teže nego sada
  • Gore mi ne može biti
  • Ne znam, ali znam da se jako bojim

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene