Ivana Maletić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Ivana Maletić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić uskoro bi mogla postati članicom Revizorskog suda Europske unije. Mjesečna plaća bit će joj oko 150.000 kuna, pa smo provjerili što će ondje točno raditi za taj novac.


Nakon što joj istekne mandat na mjestu zastupnice u Europskom parlamentu, Ivana Maletić mogla bi postati članica Revizorskog suda Europske unije. Čeka je još saslušanje u Europskom parlamentu te potvrda Europskog vijeća.

Vezani članci Ilustracija Prosječna plaća u metropoli je rasla, ali što donosi jesen? Jedna se djelatnost baš istaknula Ilustracija - 1 Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje?

"Revizorski sud radi, uz financijske revizije, revizije učinkovitosti i usklađenosti, posebna izvješća poput izvješća na novi višegodišnji proračunski okvir na CPR regulativu o EU fondovima, a ja sam upravo sve to radila, analizirala, pisala posebne članke na tu temu, tako da će mi to biti savršeno usklađeno s mojim profesionalnim interesom", rekla je Ivana Maletić nakon što je saborski Odbor za europske poslove podržao njezinu kandidaturu za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025. godine.

Što će ''češljati'' ove godine?

Da ipak nije baš tako dosadno kako se čini, vidi se prema pregledu tema koje su postavili kao prioritete kojima će se baviti ove godine:

- migracije

- sigurnost

- uporaba prirodnih resursa

- procjena premještanja izbjeglica, nadzora granica, nove obrambene politike EU-a

- ispitivanje djelotvornosti zdravstvene skrbi

- primjenjuju li se kriteriji za ''zelena'' ulaganja u okviru klimatske i energetske politike EU-a

- ulaganja u cestovnu infrastrukturu za povezivanje regija EU-a...

Bave se i superbakterijama

Jedan od zanimljivijih dokumenata koje su nedavno objavili jest i onaj o superbakterijama, odnosno koje mjere EU poduzima protiv bakterija koje su razvile otpornost na antibiotike, što je, kako navode u izvješću, ''jedna od najozbiljnijih prijetnji zdravlju s kojima smo suočeni''.

Osim toga, Revizorski sud Europske unije objavljuje godišnja izvješća o proračunu EU-a, europskim razvojnim fondovima te agencijama i zajedničkim poduzećima EU-a, te donosi mišljenja o novim ili izmijenjenim zakonskim aktima EU-a koji imaju financijski učinak.

Zašto tako velika plaća?

Plaću od 20.000 eura, odnosno oko 150.000 kuna mjesečno suci Revizorskog suda dobivaju jer se moraju ''suzdržati od svake aktivnosti koja nije u skladu s njihovim dužnostima, ne smiju se baviti nikakvom drugom profesionalnom aktivnošću, bilo plaćenom, bilo neplaćenom''. Ako prekrše uvjete kojima bi održali svoju neovisnost, Sud Europske unije može ih smijeniti.

Što se radi u Revizorskom sudu Europske unije, može pogledati i u dolje priloženom videu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju