Obavijesti Pretražite Navigacija
Uprava pokrenula proceduru

Posljedica masovnih bolovanja: Otkaz za 42 stjuardese Croatia Airlinesa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv 42 stjuardese i stjuarda Croatia Airlinesa koji su nedavno bili na bolovanju pokrenuta je procedura za otkazivanje ugovora o radu.

Nakon što je Uprava Croatia Airlinesa ocijenila da je masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na bolovanje bio prikriveni štrajk odlučili su im uručiti otkaz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sumnjaju u zlouporabu Iako su bolovanja bila medicinski opravdana C. Airlines nastavlja s procedurom otkaza Slika nije dostupna Sindikati ljutiti: 'Otkazi stjuardesama su grubi udar na temeljna ljudska i radnička prava!'

>> HZZO provjerava masovno bolovanje u Croatia Airlinesu

Glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić rekao je da je Uprava u srijedu obavijestila Radničko vijeće o namjeri davanja redovitog otkaza zbog skrivljenog ponašanja sudionicima nezakonitog štrajka. ‘Činjenično, otkazi nisu podijeljeni. Sad je na Radničkom vijeću da se očituje, ali njegovo očitovanje nije obvezujuće za poslodavca’, kaže Janušić.

Uprava tvrdi da je masovni odlazaka na bolovanje ukupno 48 zaposlenih organizirana i prikrivena akcija kojom je nanesena šteta kompaniji. Prije te akcije, prosjek bolovanja kabinskog osoblja bio je šest osoba dnevno, napominje Janušić.

Šteta od 200.000 kuna

Hrvatski avioprijevoznik zbog te je akcije pretrpio štetu od 200.000 kuna i morao otkazati 20 letova, tvrdi glasnogovornik Croatia Airlinesa.

Zamjenik predsjednice Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) Hrvoje Humek ustvrdio je da će eventualni otkazi biti nezakoniti jer u pitanju nije bila nikakva organizirana sindikalna akcija ili štrajk nego opravdano bolovanje, što su potvrdile i inspekcije HZZO-a koje su pregledale oboljelo kabinsko osoblje. Sindikat je angažirao odvjetnike koji će to dokazati na sudu, dodao je.

Osim toga, Uprava je bolovanje kolegica i kolega proglasila nezakonitom štrajkom iako o tome može odlučiti samo sud, upozorava Humek.

SKOZ pretpostavlja da 11-člano Radničko vijeće, u kojem su uglavnom predstavnici raznih sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu, neće podržati otkaze, pogotovo jer bi to bila nezakonita odluka zbog koje bi Croatia Airlines mogla imati velike troškove, ako sud odluči u korist otpuštenih stjuardesa i stjuarda.

'Zastrašivanje i obračun'

U sindikatu smatraju da je prijedlog otkaza zapravo zastrašivanje i obračun sa članovima SKOZ-a i drugih sindikata koji ne žele potpisati novi Kolektivni ugovor. SKOZ ne želi prihvatiti novi Kolektivni ugovor jer tvrdi da im se njime režu plaće do 40 posto, a ukupna primanja do 50 posto.

Kolektivni ugovor ne žele potpisati ni Hrvatski sindikat prometnih pilota i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, dok su ga potpisala tri preostala sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu. (I.D. / M.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Slažete li se ili opravdavate li odluku Uprave CA?

  • Slažem se, otkaz je opravdan
  • Nekima je trebalo dati otkaz, ali nisam sigurna/siguran da su sva bolovanaj bila lažna
  • Ne slažem se, otkaz nije opravdan

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene