Stjepan Mesić održao je konferenciju za novinare. Povod je bio ukidanja Ureda bivšeg predsjednika.


Bivši predsjednik Stjepan Mesić kojem je jučer Sabor ukinuo Ured, pozvao je novinare kako bi im objasnio svoj stav o tome te se pri tome osvrnuo o nekoliko aktualnih političkih situacija.

Vezani članci Tomislav Karamarko (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Karamarko se oglasio o uhićenju supruge Ane: "To je bio početak još jednog teatra apsurda" Slika nije dostupna Karamarko u intervjuu za Novu TV: Branim nacionalne interese i nema prijevremenih izbora

Mesić je napomenuo da će se na odluku Sabora žaliti Ustavnom sudu, a ako oni ne donesu presudu kojom bi bio zadovoljan, obratit će se i Europskom sudu.

'Ovo je pravna država, očekujem da se ona poštuje. Idem prema Ustavnom sudu, jer mislim da je ovo protuustavan akt. Dotle očekujem da će ovaj Ured i dalje raditi', rekao je na pitanje koji će biti njegovi sljedeći koraci.

'Cijela koalicija koja obnaša vlast ponijela se kao i Vlada, svi su bili jednoglasni, a da mene nikad ništa nitko nije pitao. Bilo bi razumljivo da je netko postavio pitanje ako im nije jasno što radim. Rekli su da ne znaju čime se ovaj Ured bavio. Poslao sam popis dijela poslova čime se ovaj Ured bavio predsjedniku Hrvatskog sabora da ih podijeli zastupnicima. Čini se nitko iz koalicije i Mosta nije dobio ovo, pa još uvijek ne znaju čime se bavim', kazao je Mesić.

Naglasio je da je svoji radom u Uredu bivšeg predsjednika pomogao mnogim hrvatskim tvrtkama koje su zahvaljujući njegovom zalaganju zaključile ugovore na stranim tržištima, vrijedne stotine milijuna eura.

'Radi se o političkoj odmazdi'

'Ni jedan član Vlade nije našao za potrebu da postavi pitanje ovom Uredu, ima li potrebe da ovaj Ured i dalje radi, da uzme bilo koju firmu koja je putovala sa mnom, je li bilo interesa njima putovati s bivšim predsjednikom. Radi se o političkoj odmazdi. Pogledajte strukturu Domoljubne koalicije i snagu Bože Petrova & company. Oni meni prigovaraju moj antifašizam i to se ne usude reći', smatra bivši predsjednik.

'Za mene ta odluka Sabora stupa na snagu tek kada bude objavljena u Narodnim novinama, ali u NN nema ništa što se tiče prijelaznih i završnih odredbi. Zna se da kod mene radi jedan službenik, ali mora se znati i sudbina tog jednog zaposlenog. Ja smatram da sam učinio uslugu Saboru jer su zbog mene imali kvorum', rekao je na upit o odluci Sabora o ukidanju Ureda.

Na pitanje hoće li ga policija iznositi iz Ureda kaže: 'Ja ću izaći. Ja sam legalist. Pitanje je jesu li oni. U svakom slučaju, oružjem neću braniti ovaj prostor.'

Mesić je rekao i kako mu je više udruga ponudilo da se koristi njihovim prostorom ukoliko ga izbace iz Ureda.

Dodao je i kako ima informaciju da bi se odluka Sabora o zatvaranju ureda mogla objaviti u petak, a on će odmah potom poslati žalbu na Ustavni sud.

'Zvali su me u Siriju, ali neka ide Tepeš...'

Kazao je da je dobio poziv iz Sirije ne bi li se ponovno pokrenuo INA-in biznis na tamošnjim naftnim poljima koja su zbog sigurnosni razloga bila nedostupna. Međutim, smatra, valjda će sada na tu vrstu razgovara ići, ironično napominje Ivan Tepeš 'poznati svjetski autoritet'.

'Imao sam poziv sirijske strane da odem u Siriju. Imamo sve razloge za to. Naime, nekada su Amerikanci bušili u Siriji, uložili 150 milijuna dolara, nisu našli ništa. Tu bušotinu su stavili na prodaju. INA je to kupila za 50 milijuna dolara, bušili su dublje i našli najizdašniju bušotinu plina. Kad se sve plati - porezi, koncesija… ostaje oko 50 milijuna dolara mjesečno čisto i tako 25 godina koliko traje koncesija. To je predano MOL-u, a on je zahvalio jer se išlo prema sankcijama Siriji. Sada se stvari mijenjaju, pa bi bilo dobro da se tu nešto učini, da se te bušotine vrate Hrvatskoj. Ali budući da Vlada nema u mene povjerenje, nadam se da će otići Ivan Tepeš, Božo Petrov, koji su autoriteti u svjetskim razmjerima, pa se nadam da će biti autoriteti i za sirijske vlasti', rekao je Stjepan Mesić.

O supružnicma Karamarko: 'To je divan brak'

Osvrnuo se na aktualnu političku situaciju u kojoj su se našli supružnici Karamarko. 'Sad imate ugovor gdje supruga potpredsjednika Vlade postaje konzultantica čovjeka koji je bio u vrhu uprave INE i nakon toga prešao u MOL. MOL ga plaća 12.000 eura mjesečno. Kad zapošljava konzultanticu povećava mu se plaća za još 2.500 eura. Zamislite da je moja žena postala konzultantica ili lobistica za neki pravni subjekt koji je u sukobu ili sporu sa državom. Zamislite gdje bi se zaustavila ta kampanja protiv mene', rekao je.

Dodao je kako je brak Karamarkovih skladan i kao takav dobar za državu. 'To je jedan divan brak. Štite jedan drugoga. Volim kad se ljudi slažu, kad su bračne zajednice takve. Skladan brak - to je za državu jako dobro.'

Nastavlja političku karijeru

Upitan na koji će se način zadržati u politici, odgovorio je kako je to moguće kroz fondacije, udruge, u daljnjoj kampanji, može podržati bilo koji program, stranku. 'U svakom smislu, neću mirovati. Neću se osvećivati, oni se sebi sami osvećuju. Želim da ova zemlja postane politički prihvatljiva, da građani ne ovise o političkim strašilima', rekao je Mesić.

Hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika? Mesić napominje da i to može, jer prema Ustavu na to ima pravo, a sada je dobio, kaže, 'dobru ideju'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju