Bura stvara probleme u prometu, ilustracija
Bura stvara probleme u prometu, ilustracija Foto: Nel Pavletić/Pixsell

U većem je dijelu zemlje sunčano i hladno vrijeme, no to neće dugo potrajati. U drugoj polovici tjedna stižu nove oborine, a zbog brzog premještanja oborinskog sustava i naglog pada tlaka u petak će biometeorološke prilike biti izrazito nepovoljne.


Sunčano, stabilno i hladno vrijeme prevladava u većini zemlje. Uz more puše bura koja stvara probleme u prometu.

Bura s udarima do 140 km/h

Vezani članci Kiša, ilustracija - 1 Prevrtljiva veljača donosi još promjena: Ovaj će nam tjedan trebati kišobrani, u gorju moguć snijeg Jesen u Zagrebu, ilustracija - 2 Danas nas čeka još toplije vrijeme: Snjiega još nema na vidiku, a temperature ostaju dvoznamenkaste

Crveni alarm na snazi je za Velebitski kanal, a za ostatak priobalja je narančasti. U Velebitskom kanalu puše vrlo jaka mjestimice i olujna bura s udarima do 140 km/h. Na području Kvarnera i sjeverne Dalmacije brzina vjetra je do 100 km/h.

Bura bi postupno trebala oslabjeti već poslijepodne i ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 0 do 5, na Jadranu između 9 i 15 °C.

Na pojedinim dionicama blokiran promet

Bura je na pojedinim dionicama blokirala promet. HAK javlja da su samo za osobna vozila otvorene: autocesta A1 Zagreb – Split – Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale kupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina – DC50 i DC27), autocesta A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica – Zaton Obrovački (DC54)..

Zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle na: Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga, autocesti A7 čvor Draga – čvor Šmrika te lokalnoj cesti Križišće – Kraljevica, a dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Promjena vremena u četvrtak

Četvrtak, a posebno petak nose nam ponovno oblačnije vrijeme. U četvrtak su mogući susnježica i snijeg, a u petak uglavnom kiša, ponegdje i obilnija. Pred vikend će i zatopliti, uz južinu, a toplije će biti i u subotu, tad će i kiša prestajati te će se postupno razvedravati.

I na Jadranu će u četvrtak mjestimice biti kiša, u petak će ovdje biti izraženije oborine i grmljavinskih pljuskova, a smirivanje vremena očekuje se u subotu. U četvrtak će još puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, na jugu jugo koje će u petak posvuda jačati na olujno. No već krajem dana okreće na sjeverozapadnjak, pa subota i na moru, uz razvedravanje nosi povoljnije vremenske prilike.