Vipnet, kompanija koja je iz temelja promijenila povijest mobilne telefonije u Hrvatskoj u dva je desetljeća pratila promjenu korisničkih navika te od sada kao A1 brend nastavlja nuditi fiksne i mobilne usluge, širokopojasni internet, multimedijske usluge, podatkovna i IT rješenja, veleprodaju, rješenja za plaćanje i digitalne usluge. Pročitajte u nastavku što ova velika vijest znači za više od 2 milijuna Vip korisnika.

Galerija


Komplicirani pretplatnički ugovori, nabavljanje carinskih dozvola za uvoz mobitela, plaćanje 44 kune da biste vidjeli tko vas zove – sve je to bila naša realnost prije gotovo 20 godina. No 1999. godine u Hrvatsku stiže Vipnet.

Vezani članci Nina Badrić Nina Badrić podignula tužbu protiv prevaranata koji su ju iskoristili za lažnu reklamu: "Žao mi je žena..." Sjećate li se? Prepoznajete li ove drevne artefakte? Mladi će misliti da ste arheolozi ili vam neće uopće vjerovati

Bilo je to nešto potpuno novo na hrvatskom tržištu – službu za korisnike koja se mogla besplatno nazvati, kupnja Vipme bona na kiosku, povoljnije cijene mobitela i manje cijene pretplate. Mobilni telefon odjednom je postao dostupan svima – i bakama i tetama i stričevima i djeci i studentima, a ne samo poslovnim ljudima.

Danas svi s nestrpljenjem čekaju 5G kojeg A1 Hrvatska već djelomično kroz 4G mrežu nudi svojim korisnicima, a prije 17 godina se s oduševljenjem dočekao mobilni internet – naplaćivao se kroz količinu podataka, a ne kroz vrijeme surfanja.

Vipnet je nekada prvi hrvatskom tržištu ponudio EDGE tehnologiju kao što će A1 ponuditi sljedeću, petu generaciju mobilne telefonije i novo iskustvo do sada neviđeno, uz brzine veće i od 1 Gb/s. Govorimo o pravim warp brzinama. Vipnet je prvi demonstrirao brzinu veću od čak 20 Gbit/s u živoj 5G mreži, što je apsolutni brzinski rekord u mobilnom segmentu u Republici Hrvatskoj.

Starije generacije će se sjetiti kako su plaćale parking za svoje vozilo – kovanicama na parking aparatu. Danas te parking aparate više niti ne primjećujemo jer je Vipnet razvio tehnologiju plaćanja parkinga SMS porukama, a upravo to rješenje koriste deseci velikih svjetskih gradova.

A1 časti svoje korisnike posebnim poklonima

Povodom ove promjene kompanija A1 Hrvatska pripremila je posebne poklone koje korisnici mogu iskoristiti tijekom listopada i tako dobiti vrhunsko digitalno iskustvo dok testiraju naše internetske brzine, mrežu i uživaju u ekskluzivnom premium sadržaju.

Na prodajnim mjestima A1 ili kupnjom na web stranici http://www.a1.hr/, postojeći korisnici mogu ostvariti 1.200,00 kuna popusta na tv set ili mobilni uređaj po izboru uz aktivaciju nove mobilne ili fiksne linije.

Korisnici A1 digitalne i satelitske televizije te A1 Xplore TV usluge (nekadašnja Vip NOW usluga) cijeli će mjesec listopad moći besplatno uživati u ekskluzivnim prijenosima UEFA Lige prvaka na PlanetSport kanalima.

Uz to, sve postojeće i nove korisnike mobilne aplikacije od 2. listopada u Moj A1 aplikaciji (donedavno Moj Vip) čeka atraktivan poklon od 10GB za pretplatnike i 2GB za korisnike na bonove koji se mogu iskoristiti do kraja istog mjeseca.

Tehnologija postaje nedjeljiva od svakodnevnog života

Kad je Vipnet započeo s radom mobilni su se telefoni primarno koristili samo za razgovor i SMS poruke, nije bilo selfie kamera niti filtara na Snapchatu i Instagramu dok danas sa svojim pametnim telefonima surfamo 4G brzinama većim od 200 Mbit/s.

Sveukupni prijenos podataka 1992. godine iznosio je 100 GB dnevno, a u današnje vrijeme prelazi 26.000 GB u sekundi. Samo se kroz A1mrežu svakih 15 sekundi prenese 100 GB podataka.

1999. godine na kućnom dial-up spajanju imali smo brzinu 56 kb/s; ako ju iz današnjeg aspekta uopće i možemo nazvati brzinom. Svoju transformaciju doživjele su i (SMS) poruke pa s tadašnjih 20 milijardi godišnje dolazimo do fantastične brojke od 60 milijardi WhatsApp poruka dnevno.

Život se ubrzao i promijenio, a najmlađe generacije neće ni upoznati svijet bez mobitela, OTT rješenja, robota, milijun aplikacija i naprednih tehnologija poput virtualne i proširene stvarnosti. Tehnologija postaje nedjeljiva od svakodnevnog života.

„Prilagođavanjem novim navikama i potrebama korisnika te digitalnoj evoluciji oko nas i sami se mijenjamo iz tradicionalnog telekom operatora u digitalnu kompaniju. Pod brendom A1 namjeravamo postati vodič kroz složeno digitalno doba za sve naše korisnike, a njihove današnje potrebe ne mogu se zadovoljiti bez optike, novih mrežnih infrastruktura i 5G tehnologije. Kao A1 nastavljamo s razvojem najbrže mobilne mreže nove generacije koja korisnicima omogućava da dostignu brzine i od 750Mbit/s te sa snažnim investicijama u vlastitu optičku mrežu za superbrzi Internet koja trenutno pokriva 500.000 tisuća kućanstava“, rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

A1 (Foto: PR)
Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska (Foto: PR) Foto: PR

Dodatne informacije za A1 korisnike:

• Nema potrebe za promjenom opreme, pretplatničkih brojeva, SIM kartica ili ugovora o trajnom nalogu ako ste korisnik Vip ili B.net usluga

• Promjena naziva mreže iz HR VIP u A1 HR bit će vidljiva na zaslonu uređaja korisnika, ako to odmah ne bude vidljivo, potrebno je ugasiti i ponovno pokrenuti uređaj

• U izborniku TV sučelja tijekom listopada svim će korisnicima biti vidljive promjene kao što su promjena Vip i B.net logotipa u A1, promjena ikona te boje i fontova

• Neiskorišteni Vipme bonovi i sredstva koja su ostala na računu vrijedit će i nakon promjene

• U skladu s promjenom naziva brenda, mijenjaju se nazivi nekih proizvoda i usluga (Moj Vip u Moj A1, Vip NOW u A1 Xplore TV, Vipme u usluga A1 usluga na bonove)

• Postojeće e-mail adrese i pristupni log-in podaci za usluge poput Moj A1, A1 Xplore TV i A1 Webshop ostaju nepromijenjeni

• Kako bi korisnici imali pristup dodatnim gigabajtima u Moj A1 aplikaciji, potrebno je u App store/Google playu preuzeti novu verziju aplikacije koju već imaju

• Svi korisnici usluge Moj B.net portala bit će preusmjereni na uslugu Moj A1 portal

• Detalje promjena te odgovore na sva pitanja mogu se pronaći na www.a1.hr/vip-je-postao-a1