Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je od Srbije dobilo popis hrvatskih državljana protiv kojih je vođena ili se vodi istraga za ratne zločine, na kojemu se nalaze imena 33 osobe, od kojih je protiv 26 obustavljen postupak.


'Ministarstvo pravosuđa potvrđuje da je dobilo popis od 33 osobe protiv kojih je vođena ili se vodi istraga te je utvrdilo da je protiv 26 osoba već obustavljen postupak, dok se za sedam osoba još vodi istraga', priopćeno je na internetskim stranicama Ministarstva.

Vezani članci Zaposleni u Holdingu čekaju na testove - 3 Donosimo popis svih lokacija na kojima se u Hrvatskoj možete testirati na koronavirus Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Neke su zemlje već uvele obvezno cijepljenje, doznajte na koga se to odnosi i koja su ograničenja postavljena

Kako je priopćeno, tri su osobe s tog popisa već upoznate s činjenicom vođenja istrage, dok će četiri osobe o tome biti upoznate od strane nadležnih tijela Hrvatske u zakonom propisanom postupku. Rješenja o obustavi istraga dostavit će se putem međunarodne pravne pomoći i Ministarstva pravosuđa.

Nema potrebe za novim zahtjevima

'Kako za sada iz Srbije nisu dobiveni novi popisi osuđenih ili optuženih za ratne zločine, nema potrebe za podnošenjem novih zahtjeva od strane hrvatskih državljana za provjerom nalaze li se na nekom popisu ili ne. Stoga se na novo pristigle zahtjeve neće više odgovarati, već će se odgovor poslati samo na zahtjeve pristigle do 27. siječnja 2011.', priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

>> EKSKLUZIVNO: Srbijanski zahtjev za izručenjem Purde

Budući da će se nastaviti ažuriranje popisa, dodaje se u priopćenju, u slučaju novoprimljenih popisa inzistirat će se na dostavi akata kojim je protiv neke osobe pokrenut kazneni postupak za ratne zločine ili donesena sudska odluka te će se oni dostavljati osobama na koje se odnose, sukladno važećim propisima.

Slijedom navedenog, u buduće neće postojati potreba za dodatnom provjerom statusa hrvatskih državljana u odnosu na moguće nove popise i podnošenja posebnih zahtjeva za provjerom, zaključuje se u priopćenju. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju