Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je DORH odbio prenijeti koncesiju pomorskoga dobra bradogradilišta Nauta Lamjane u Kalima na tvrtku M-inženjering, stečajni upravitelj Alain Khan izišao je u javnost s novim planom za kojega tvrdi da bi riješio sve probleme i radnika i vjerovnika.


Stečajni upravitelj osmislio je, za sada, neslužbenu verziju plana kojim bi se, kako tvrdi, spasilo brodogradilište Nauta Lamjana u Kalima na otoku Ugljanu.

Vezani članci Porinuće polarnog kruzera u splitskom škveru - 3 Poseban brod: U Splitu porinut polarni kruzer vrijedan 50 milijuna eura Ivana Ćubelić Stanovnici Vranjica bore se za život i zdravlje: ''Inspekcije ne reagiraju, jednostavno nas samo odbiju..."

Tim planom, kojega bi trebala potvrditi Skupština vjerovnika, najveći vjerovnici Jupiter Adria i Marina Preko otkupili bi potraživanja svih vjerovnika, radnika i države, te manjih vjerovnika, a Jupiter i Marina Preko bi svoja potraživanja pretvorili u vlasniče udjele i tako bi Nauta Lamjana izišla iz Stečajnoga postupka, rekao je novinarima Khan.

'Pokopali ste zadarsko gospodarstvo'

"Ne znam da li postoji bolje rješenje od ovoga. Da, moralo bi se odustati od tužbe protiv Erste banke i Marine Preko, jer mi ništa s njome ne dobivamo, a ovim stečajnim planom dobivamo sve. Plaćamo sve što smo dužni, a jedino ne bi bili plaćeni vlasnici koji bi svoja potraživanja pretvorili u nove udjele. Na taj način bi se sve idealno riješilo, vjerovnici bi se namirili, koncesija održava, nastavila djelatnost brodogradilišta", rekao je Khan.

Dodao je kako bi se u budućnosti izmjenama prostornoga plana na tom prostoru osmislili neki novi sadržaji, ali nije naveo koji.

S druge strane predstavnik 20-ak radnika koji trenutačno rade u brodogradilištu Nata Lamjana, sindikalni povjerenik Mario Košta ističe kako je riječ o planu kojega je stečajni upravitelj Khan osmislio zajedno s većinski vjerovnicima te da će ustrajati u sporu sa Erste bankom.

"Ma taj plan je očito koordiniran s Erste bankom i bivšim većinskim vlasnicima. Gospodin Khan bi trebao objasniti što je radio 3. srpnja u Orašcu kod Dubrovnika, gdje je sjedište predsjednika Jupiter Adrije, Josipa Leke. Vrlo je znakovito da se traži povlačenje tužbe", ocijenio je Košta.

Smatra kako se ovim planom stečajni upravitelj Khan potpuno razotkrio.

"On radi za bivše vlasnike i Erste banku, jer je to zapravo njihov plan. Očito se boje da će izgubiti spor, a mi se nemamo čega bojati", rekao je sindikalni povjerenik Košta.

Jasnija slika o budućnosti brodogradilišta Nauta Lamjane vidjet će se nakon 29. kolovoza kada će se održati ročište na zadarskom Trgovačkom sudu u sporu protiv Erste banke, vrijednom 56 milijuna kuna. Inače, obveze vjerovnika iznose oko 71 milijun kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju