Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog novog stečajnog zakona.


Vlada je u srijedu sa sjednice u Gunji u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog novog stečajnog zakona koji bi stupio na snagu 1. srpnja, a koji uz ostalo predviđa otvaranje stečaja kada je račun tvrtke blokiran dulje od 120 dana.

Vezani članci Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković pozvao na booster i prije isteka 6 mjeseci, Beroš otkrio koliko je života spašeno uvođenjem COVID potvrda Vili Beroš Beroš otkrio koliko je necijepljenih među hospitaliziranima zbog korone: ''To je pobjeda nad zdravim razumom i pljuska zdravstvenim djelatnicima''

Tim se zakonom želi postići brža, učinkovitija i transparentnija provedba stečaja, istaknuo je ministar pravosuđa Orsat Miljenić upozorivši kako je Hrvatska 24. po duljini trajanja stečaja od 28 zemalja EU.

Novim se zakonom uvodi automatski stečaj, što znači da se stečaj otvara kada je račun tvrtke blokiran dulje od 120 dana, a Fina ga u tom slučaju treba pokrenuti u roku od osam dana. Među razlozima za pokretanje stečaja bila bi i neisplata plaća dulje od tri mjeseca, a radnici bi u međuvremenu trebali dobiti naknadu iz fonda. Omogućit će se i lakša prodaja nekretnina koje nisu u funkciji, a stečajnim se planom omogućava nastavak rada pod određenim uvjetima, kazao je Miljenić.

Do sada se stečaj izbjegavao pokrenuti jer nije tko imao platiti troškove stečajnog postupka, ali će ga ubuduće, ako treba, plaćati direktori tvrtki odnosno članovi uprave i to iz svoje imovine.

Ministar je upozorio kako primjerice trgovačka društva bez ijednog zaposlenog primjerice duguju oko 15 milijardi kuna i to bez kamata i troškova.

'Većina ljudi uzimala je novac, rekli su: Mi vam ne vjerujemo'

Miljenić napominje i kako će ubuduće Fina pružati tehničku pomoć sudovima u provedbi stečaja i pokrenuti stečaj nad gotovo 19 tisuća tvrtki koje duguju nešto manje od 20 milijardi kuna glavnice, a ukupni se iznos, pribroje li se kamate, gotovo udvostručuje.

U novi su zakon o stečaju ugrađene i odredbe o predstečajnim nagodbama, koje su, ocijenio je ministar pravosuđa, bile dobar koncept, ali je provedba mogla biti bolja. Ubuduće će, dodaje, taj postupak biti u nadležnosti sudova, omogućit će se bolja zaštita vjerovnika i spriječiti napuhavanje tražbina.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić naglasio je kako je glavna poruka da se ide u skraćenje stečajnog postupka, povećanje efikasnosti i namirenje vjerovnika.

Upozorio je kako su stečajni postupci trajali enormno dugo, a troškovi dosezali i do 70 posto imovine u stečajnom postupku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju