Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodostaji u Slavoniji i Baranji, osim Biđa kod Vrpolja, stagniraju ili su u laganom padu.


Podaci od protekle noći pokazuju da vodostaji stagniraju ili lagano opadaju, osim Biđa kod Vrpolja, koji je bio u porastu, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje u jutrošnjem izvješću o stanju obrane od poplava. U Osječko-baranjskoj županiji noć je protekla bez oborina. Prema izvješću Područnog ureda Zaštite i spašavanja (ZiS) Osijek od jutros u sedam sati navodi se da je u Baranji vodostaj potoka Karašica jutros oko četiri sata dostigao maksimum, te od tada stagnira, a razina je 40-50 centimetara ispod kote krune nasipa.

Vezani članci Škola bez dvorane (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Treba li neko dijete stradati da se problem riješi? U ovoj maloj općini obećanja slušaju već godinama Slika nije dostupna Babina Greda: Evakuirano deset kuća

Hrvatske vode uputile su dva kamiona napunjenih vreća s pijeskom u Branjin Vrh za ojačavanje nasipa, a organizirano je stalno dežurstvo vatrogasaca i stanovnika ugroženih naselja. Na području Bokšić-Bokšić Lug stanje je bez promjene, a zabilježen je pad vodostaja potoka Marjanac. Rijeka Vuka u naselju Vuka stagnira i stanje je pod kontrolom djelatnika Hrvatskih voda. O stanju u Brodsko-posavskoj županiji Državni centar 112 navodi da je jutros u 5,30 sati iz Hrvatskih voda izviješteno da je vodostaj potoka Glogovica u laganom opadanju. Obodni kanal u Slobodnici je u laganom opadanju. Biđ kod Vrpolja je u porastu i iznosi 472 centimetara. Orljava kod Frkljevaca je u opadanju i iznosi 508 centimetara. Na branjenom području tijekom noći nije bilo bitnih promjena.

>> VIDEO iz zraka: Potop u Slavoniji, probila Orljava

U Virovitičko-podravskoj županiji svi su vodostaji tijekom noći 2./3. lipnja u opadanju, a sve uvedene mjere obrane od poplava na snazi. U Požeško-slavonskoj županiji vodostaj rijeka Orljave, mjeren na vodomjerima u Frkljevcima i Sloboštini, tijekom cijele noći 2./3. lipnja ima tendenciju opadanja. Jutros oko 7 sati je ŽC 112 Požega primio dojavu iz DVD Kutjevo da se u Kutjevu u Ulici Z. Turkovića, prema šumi, pojavilo klizište zemlje, a u blizini prolaze plinske cijevi, o čemu je obaviješten HEP Plin Požega.

Vukovarsko-srijemska županija: stanje bolje nego jučer

Voda se povlači na gotovo svim ugroženim područjima, ali oprez je još uvijek nužan

Na području Vukovarsko-srijemske županije koje je dijelom ugroženo poplavama stanje je danas bolje nego jučer no vodostaji su i dalje visoki, potvrdio je voditelj vinkovačke ispostave 'Hrvatskih voda' Josip Kuterovac. Voda u zapadnom lateralnom kanalu na području Đakovštine pada 4 centimetra na sat pa je smanjen i dotok vode u Biđ-Bosutski, rekao je Kuterovac te dodao da zbog toga kao i zbog prestanka oborina rijeka Bosut stagnira.

Vodostaj Bosuta je još vrlo visok i jutros je bio na + 267 pa i nadalje ugrožava Lovretićevu i Kozarčevu ulicu u Vinkovcima, a postavljeni zečji nasipi u tim ulicama u dužini jednog kilometra još uvijek su potrebni. 'Najvažnije je to što su "Vode Vojvodine' jučer u 11 sati uključile crpnu stanicu 'Bosut' kod istoimena mjesta u Srbiji te crpke prebacuju vode Bosuta u Savu brzinom od 20 kubika u sekundi', ističe Kuterovac te dodaje da time Bosut ima odljev.

Poplava na Đakovštini: Strizivojna i dalje najkritičnija

Iako prijepodne u Đakovštini protječe bez oborina, pa se na njenim područjima i prometnicama stanje polako normalizira, u Strizivojni, najkritičnijoj točci kada je o poplavljenim terenima oko Đakova riječ, stanje je i dalje teško. Voda od noćas zadaje probleme i strizivojačkom Soljaku. U Ulici Šokadije pod vodom su i dalje brojna dvorišta, vrtovi, a u nekoliko domaćinstava ušla je u kuće. Iz najugroženijih domaćinstava obitelji su se iselile, a evakuirana je i stoka. Prijepodne nema oborina, voda se manjim dijelom povukla, no u poplavljene domove i dvorišta i dalje se ne može.

Poplavljene oranice dijele tu ulicu od poplavljenog Romskog naselja u susjednom Vrpolju što je spojeno sa Strizivojnom. Žitelji naselja evakuirani su u sportsku dvoranu. Općina Strizivojna ugroženim dijelovima dijeli kruh, mlijeko i vodu. Iako se voda preko noći i jutros dijelom povukla, pod njom su i dalje brojna polja, pa ratari strahuju za usjeve i od bolesti na kulturama. Vatrogasci i dalje zaprimaju brojne dojave za ispumpavanje poplavljenih podruma.

U Brodsko-posavskoj županiji vodostaji stagniraju

Iako na poplavljenim područjima Brodsko-posavske županije vodostaji stagniraju, i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave i elementarna nepogoda, a na poplavljenim su područjima organizirana stalna dežurstva, rečeno je na prijepodnevnoj konferenciji za novinare Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje. Ljudi i imovina više nisu neposredno ugroženi. Stanje je pod kontrolom ali je oprez je nužan, posebno uz Orljavu u mjestima Lužani, Živike i Ciglenik u općini Oriovac gdje su jučer i noćas utvrđeni nasipi. No nabujala ih rijeka povremeno probija pa se tu mora dežurati s potrebnom mehanizacijom.

Na drugom dijelu Županije, u općini Vrpolje, gdje su zbog poplava evakuirane obitelji iz dvadesetak kuća u mjesnu školu gdje su smješteni, Crveni im križ doprema pomoć. Iz drugih dijelova Hrvatske stižu i cisterne s pitkom vodom jer su u većem dijelu Županije zamućeni bunari, a za piće nije voda iz vodoopskrbnog sustava koja opskrbljuju Novu Gradišku, Davor i Bukovlju. Ravnatelj Zavoda za javno zdravtsvo Ante Cvitković ističe kako je za sada voda iz vodovoda u samom gradu zdravstveno ispravna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju