Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na temelju pregleda stanja ljudskih prava u Hrvatskoj za 2008., Centar za ljudska prava ocijenio je danas da je došlo do manjeg napretka, osobito na području suzbijanja diskriminacije.


Bude li Zakon o suzbijanju diskriminacije ozbiljno shvaćen i u praksi, bit će to važan pomak, no problem je što se i dalje donose zakoni koji sami po sebi krše ljudska prava, poput Zakona o kaznenom postupku, rekao je Žarko Puhovski, član Upravnog vijeća Centra, na današnjoj konferenciji za novinare. Upozorio je na loše stanje u medijima zbog zamjene političkih pritisaka pritiscima vlasnika medija i oglašivača. Više ne postoje Vladine i nevladine novine, a zemljom upravlja nekoliko medijskih tajkuna, istaknuo je Puhovski.

Vezani članci Slika nije dostupna Crikveničanka dobila spor protiv Hrvatske na Europskom sudu Slika nije dostupna Je li spominjanje križa i usporedba s talibanima kršenje ljudskih prava?

Govoreći o eskalaciji nasilja u hrvatskom društvu, Puhovski je ustvrdio da se na nasilje reagira u 'jetseterskoj maniri', odnosno onda kada se događa u središtu grada i ako se radi o poznatim osobama. Ocijenio je da se i u ovoj godini nastavlja smanjenje zdravstvenih prava, dok su sindikati zakazali u zaštiti radnika ponašajući se kod ukidanja Zakona o radu nedjeljom 'kao Kaptol'. Zabrinjavajućim smatra i prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji. Ksenija Turković, predsjednica Upravnog vijeća Centra, od negativnih tendencija izdvojila je nedovoljan napredak u procesima suočavanja s prošlošću, ratnim zločinima iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata te ostvarivanju prava nacionalnih manjina.

Procese u reformi pravosuđa i uprave još ne možemo ocijeniti uspješnima jer se građani i dalje suočavaju s problemom 'neažurnosti i šutnje administracije', dugotrajnim postupcima na sudu i nedostatkom transparentnosti procedura u tim sustavima, rekla je. Pohvalila je nastavak procesa u izgradnji politike azila, napomenuvši kako na tom području ipak još nedostaje provedba integracijskih mjera za azilante. (Hina)