Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Centar za ljudska prava

Stanje ljudskih prava u 2008. doživjelo manje pomake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na temelju pregleda stanja ljudskih prava u Hrvatskoj za 2008., Centar za ljudska prava ocijenio je danas da je došlo do manjeg napretka, osobito na području suzbijanja diskriminacije.

Bude li Zakon o suzbijanju diskriminacije ozbiljno shvaćen i u praksi, bit će to važan pomak, no problem je što se i dalje donose zakoni koji sami po sebi krše ljudska prava, poput Zakona o kaznenom postupku, rekao je Žarko Puhovski, član Upravnog vijeća Centra, na današnjoj konferenciji za novinare. Upozorio je na loše stanje u medijima zbog zamjene političkih pritisaka pritiscima vlasnika medija i oglašivača. Više ne postoje Vladine i nevladine novine, a zemljom upravlja nekoliko medijskih tajkuna, istaknuo je Puhovski.

Pročitajte i ovo Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera" Slika nije dostupna Slučaj silovanja Crikveničanka dobila spor protiv Hrvatske na Europskom sudu

Govoreći o eskalaciji nasilja u hrvatskom društvu, Puhovski je ustvrdio da se na nasilje reagira u 'jetseterskoj maniri', odnosno onda kada se događa u središtu grada i ako se radi o poznatim osobama. Ocijenio je da se i u ovoj godini nastavlja smanjenje zdravstvenih prava, dok su sindikati zakazali u zaštiti radnika ponašajući se kod ukidanja Zakona o radu nedjeljom 'kao Kaptol'. Zabrinjavajućim smatra i prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji. Ksenija Turković, predsjednica Upravnog vijeća Centra, od negativnih tendencija izdvojila je nedovoljan napredak u procesima suočavanja s prošlošću, ratnim zločinima iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata te ostvarivanju prava nacionalnih manjina.

Procese u reformi pravosuđa i uprave još ne možemo ocijeniti uspješnima jer se građani i dalje suočavaju s problemom 'neažurnosti i šutnje administracije', dugotrajnim postupcima na sudu i nedostatkom transparentnosti procedura u tim sustavima, rekla je. Pohvalila je nastavak procesa u izgradnji politike azila, napomenuvši kako na tom području ipak još nedostaje provedba integracijskih mjera za azilante. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene