Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispitivanjem novih svjedoka na Županijskome sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv Miloša Stanimirovića i još trinaest osoba optuženih da su nakon 20. rujna 1991. godine u Tovarniku raseljavali, ubijali i fizički zlostavljali civile Hrvate te prisvajali ili uništavali njihovu imovinu pa su time počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - genocid i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Među svjedocima koji su dali iskaz bio je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović, koji je u vrijeme agresije i okupacije Tovarnika, kako je sam rekao, bio u rezervnom sastavu saniteta bivše JNA sa zadatkom organizacije sanitetske službe na području tada okupiranoga zapadnog Srijema.

Stanimirović se prisjetio kako je, 'pošto je u Tovarnik u jesen 1991. godine ušla JNA, dva puta boravio u tome srijemskom mjestu'. Po njegovim riječima, prvi put su ga pozvali da dođe u Tovarnik kako bi pružio pomoć ranjenom potporučniku bivše JNA, a drugi put radi prepoznavanja psihički bolesnoga Mije Ivančića, kojega je inače liječio. Neke od optuženih, rekao je, viđao je u Tovarniku u 'SMB' vojnoj odori, ali nema nikakvih konkretnih spoznaja o tome što su ondje radili osim što je, kako je dodao, načuo da su Miloš Stanimirović i Stevan Srdić 'privodili neke mještane Tovarnika na saslušanja'. Tijekom posjeta Tovarniku nije primijetio da je netko nekog zlostavljao, ali je kroz ogradu dvorišta kuće u kojoj je bio zatvor vidio dvadesetak zatvorenika Hrvata. Svi su oni, rekao je, imali radnu obvezu.

Vezani članci Beba u krevetiću Iranci preprodavali bebe na Instagramu: Kupili ih za 500, pa ponudili na Instagramu za 2000 dolara Slika nije dostupna 'Nije važno tko je prvi počeo, zločin je zločin'Prilikom srpske okupacije Tovarnika ubijeno je 68 mještana, od kojih su 53 pokopani u masovnu grobnicu, među kojima i župnik tovarnički vlč. Ivan Burik, a ostali su nađeni u pojedinačnim grobnicama. Od 2.500 Hrvata koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku protjerano ih je više od 95 posto. Srušeno je ili oštećeno više od 70 posto kuća i gospodarskih zgrada. Nakon okupacije sela zarobljene mještane Tovarnika odvodili su u kuću pokojnog dr. Đorđa Cvejića koja je postala mjesni zatvor, logor i strašno mučilište. Od tuda se deportirani u Šid i koncentracijske logore po Srbiji, najviše u logor Begejci kod Zrenjanina i Sremsku Mitrovicu.

Glavna rasprava u sudskom postupku protiv Miloša Stanimirovića i još trinaest osoba počela je u travnju 2010. godine. Svima se sudi u odsutnosti. (S.D.M./Hina)