Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Objavljena ocjena S&P-a

Ministar Marić o kreditnom rejtingu Hrvatske: "Najvažnije je da smo u investicijskoj zoni"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Standard & Poor's zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda. O toj temi izjavu za medije dao je ministar financija Zdravko Marić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Agencija Standard & Poor's, osobito u okolnostima pandemije COVID-19 kada je Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

"Naša Vlada će u budućnosti koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u narednom desetljeću", poručio je Plenković.

Premijer Plenković podsjetio je da su napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.

Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane.

Marić: Potvrđen je investicijski rejting i to je najvažnije

Ministar financija Zdravko Marić u podne se obratio medijima vezano za objavu kreditne agencije S&P. Kazao je kako je izvješću S&P-a, međuostalim, pregled makroekonomske slike kao i projekcije za ovu i nadolazeće godine. 

Kao najvažnije je istaknuo činjenicu da je kreditni rejting Hrvatske u investicijskoj zoni, odnosno ostao je na razini na kojoj je bio.

"U samom izvješću utvrđen je investicijski rejting, utvrđeni su pozitivni i negativni rizici. Negativni rizici su nam pandemija COVID-a i refleksije nakon COVID-a. Naglašavaju se i pozitivni 'rizici' poput naše borbe protiv virusa, a pozitivnu ulogu će imati i članstvo u deviznom-tečajnom mehanizmu bez prejudiciranja datuma uvođenja eura", pojasnio je Marić.

Na pitanje zašto privatni poslodavci nisu uključeni u izradu Nacionalnog plana oporavka, Marić je rekao kako ne postoji jednostrana odluka Vlade o raspodjeli novca.

"Mi ne radimo podjelu na javni i privatni sektor, veći dio oporavka mora biti vođen investicijama", kazao je ministar dodajući kako je ideaj napraviti pozitivan iskorak.

"Zeleno i digitalno dobiva dodatan naglasak, posebno u digitalnom dijelu. Ne samo da budemo korisnici sredstava nego da naše tvrtke sudjeluju u investicijama, tu je dodatna vrijednosti", rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene