Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SSSH traži od ministra zdravlja Darija Nakića da stopira najavljenu reformu zdravstva.


Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je u srijedu ministru zdravlja Dariju Nakiću otvoreno pismo pod geslom "Zdravlje nije na prodaju", u kojem se protivi najavljenim mjerama zdravstvene reforme i upozorava na izostanak prethodnih konzultacija sa socijalnim partnerima.

Vezani članci Prvi maj Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" Prosvjedna povorka Povratak prvosvibanjske povorke: Sindikati najavili prosvjednu šetnju kroz grad

Uoči Nakićeva obraćanja Gospodarsko-socijalnom vijeću, koje je najavljeno za ponedjeljak, 25. travnja, SSSH u pismu izražava protivljenje poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja i participacije, omogućavanju dopunskog rada liječnika, te promjenama u organizaciji hitne medicinske službe.

Najavljene mjere SSSH ocjenjuje daljnjom komercijalizacijom zdravstvenog sustava u interesu liječničkog lobija (istovremeno zaposlenog u javnom i privatnom sustavu) i financijske industrije, te nastavak "isisavanja" značajnih financijskih sredstava iz javnog sustava u privatne džepove. Ističe kako je sada jasno "da smjer više nije 'kanadizacija', već 'amerikanizacija' zdravstva".

Sindiklaci se protive poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna, jer time država prevaljuje na građane financiranje obveza koje ona godinama ne podmiruje, a očito to ne namjerava niti ubuduće.

Po zakonu državni proračun treba svake godine platiti HZZO-u police osiguranja za neosigurane osobe, socijalne slučajeve, zatvorenike... Riječ je o oko 980.000 osoba (po raznim kriterijima), na što se država zakonski obvezala. No, samo lani, po saznanjima SSSH-a, zbog toga je stvoreno novih 420 milijuna kuna duga. Taj se teret sada želi prenijeti na građane i pritom "pogodovati financijskim lobijima i privatnim osiguravateljskim kućama", optužuje SSSH.

Osim toga, povećanjem maksimalnog iznosa participacije za bolničko liječenje s 2000 na 3000 kuna radi se pritisak na građane da i dalje uplaćuju dopunsko osiguranje. Riječ je, kažu sindikalci, o neprihvatljivoj ucjeni građana koji bi zbog poskupljenja otkazivali dopunsko osiguranje.

Preusmjeravanje pacijenata u privatno zdravstvo

Upozoravaju da će pravilnik o davanju odobrenja zdravstvenim radnicima u javnim ustanovama za sklapanje poslova kod privatnih poslodavca samo dovesti do preusmjeravanja pacijenata u privatno zdravstvo na trošak javnih financija. "Ako je tome razlog dodatni prihod liječnika, predlažemo da javni liječnici u javnom zdravstvu rade prekovremeno i riješe liste čekanja, te da im se za taj rad plati javnim novcem", poručuje SSSH.

Problem vide i u najavljenoj reorganizaciji hitne službe. Neprihvatljiva im je telefonska ili prijemna trijaža, ali i plaćanje pregleda ako se pokaže da pacijent nije bio hitan slučaj. "Eventualnu zloupotrebu hitne službe treba rješavati na drugi način jer će se ovim putem odbiti i oni pacijenti koji su hitni, ali su duboko svjesni da eventualni trošak ni u kojem slučaju nisu u stanju podmiriti", ističu sindikalci.

SSSH podsjeća na početne "lijepe riječi" premijera Tihomira Oreškovića o socijalnom partnerstvu i važnosti socijalnog dijaloga no, sporazum Vlade i socijalnih partnera o tripartitnim socijalnom dijalogu u oblikovanju javnih politika u ovom se slučaju nije poštivao, a fragmente zdravstvene reforme sindikati su doznavali dijelom kroz medije, a dijelom kao spinove i probne balone.

Koliko novca, toliko zdravlja

Nakon što je u utorak Vlada socijalnim partnerima predstavila promjene u zdravstvenom sustavu u sklopu nacrta Nacionalnog programa reformi koji Vlada, u sklopu Europskog semestra, idućeg tjedna upućuje Europskoj komisiji, prilično je jasno da se reforma svodi na načelo "Koliko novca, toliko zdravlja", tvrdi SSSH.

Sindikalci podsjećaju na nedavnu izjavu saborske zastupnice, liječnice Ines Strenje Linić (Most) da reformu javnog zdravstvenog sustava oblikuju stručnjaci, odnosno liječnici i njihove udruge, a ne političari. Upozoravaju kako reformu rade upravo oni koji to nikako ne bi smjeli jer su "interesno premreženi unutar sustava bremenitog korupcijom, financijskim inžinjeringom i nepotizmom ".

SSSH podsjeća Nakića da se Hrvatska ustavno deklarira kao socijalna država, što je posebice nužno poštovati u zdravstvenom sustavu. "Pravo na zdravlje je temeljno i univerzalno ljudsko pravo, a javno-zdravstveni sustav mora odgovoriti prvenstveno potrebi očuvanja i unaprjeđivanja zdravlja građana, te putem osiguranja, prevenirati osiromašenje u slučaju teških i kroničnih bolesti", ističe se u pismu SSSH-a. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju