Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudionici konferencije o Jasenovcu, koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, usvojili su u četvrtak u Banjoj Luci deklaraciju kojom se od vlasti tog entiteta te Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije traži podnošenje tužbe Međunarodnom sudu pravde (ICJ) protiv Republike Hrvatske.


Dvodnevna konferencija okupila je uglavnom srpske povjesničare iz BiH i Srbije, koji su mahom zastupali tezu da su jasenovački zločini do sada minimizirani te da je u tom logoru ubijeno više od 700 tisuća ljudi.

Vezani članci Sporni komentari Vučića i Dodika - 5 Vučić i Dodik u Gradini na komemoraciji za žrtve Jasenovca: "Novi Jasenovci, nove Oluje, neće se dogoditi više našem narodu" Aleksandar Vučić Vučić: "Nećemo dopustiti nove Jasenovce i nove Oluje. I Srbi moraju priznati svoje zločine"

U usvojenoj deklaraciji, koja nema obvezujući karakter, sugerira se kako je Republika Hrvatska pravni sljednik NDH te je stoga dužna osigurati odštetu žrtvama Jasenovca odnosno članovima njihovih obitelji.

"Netko doista mora odgovarati za te žrtve a njihovi potomci trebaju biti obeštećeni", izjavio je predsjednik izvršnog odbora udruge "Jasenovac - Donja Gradina" Vladimir Lukić predstavljajući deklaraciju.

Koordinator banjalučke konferencije Milan Bulajić u četvrtak je
posebice kritizirao i novi muzejski postav u Jasenovcu kazavši kako je to sastavni dio napora da se umanji broj žrtava.

Američki povjesničar Bernard Klein, koji je predsjedao konferencijom, izjavio je kako Hrvatska, ako želi pristupiti europskoj obitelji naroda, "mora prihvatiti činjenicu da su pripadnici hrvatskog naroda ubili veliki broj ljudi (u Jasenovcu)".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju