Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove snage u Saboru

Srednjoškolci napali odvjetnički lobi, on je prepreka Zakonu o mirenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najvećim problemom drže što građani ne znaju za taj postupak pa ga i ne primjenjuju, nego se odmah odlučuju otići na sud.

Iako je Zakon o mirenju na snazi već 14 godina, građani još uvijek ne znaju dovoljno o postupku mirenja kao izvansudskom načinu rješavanju sporova i slabo ga koriste, upozorili su u ponedjeljak zastupnici, srednjoškolci na petoj simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora te iznijeli niz ideja kako to promijeniti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

Trebalo bi, ističu, prije svakog spora upoznati stranke s postupkom mirenja, a osvješćivanje o važnosti mirnog rješavanja sporova trebalo bi početi već u osnovnoj i srednjoj školi.

'Zastupnici', njih 151 iz dva učenička doma i 33 srednje škole, ocijenili su i kako veću zastupljenost postupka mirenja priječi odvjetnički lobi jer na taj način ostaje bez dijela zarade.

Ipak, najvećim problemom drže što građani ne znaju za taj postupak, pa ga i ne primjenjuju, nego se odmah odlučuju otići na sud.

Stranke u parnicama troše novac i vrijeme, a često nisu zadovoljne presudom, osim toga na sud često dolaze s predmetima koji se lako mogu riješiti dogovorom, naglasili su srednjoškolci koji su, poštujući pravu saborsku proceduru, predloži poboljšanja u Zakonu o mirenju i to kroz sedam amandmana.

Samo petina predmeta mirnim putem

Zauzimajući se za veću zastupljenost mirenja u Hrvatskoj, srednjoškolci su naveli kako se u Sjedinjenim Državama mirenjem rješava više od 90 posto sporova, a mirenje je politički prioritet i u Europskoj uniji, posebno Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Stanje u Hrvatskoj ilustrirali su podacima sa sudova. Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u 2008. godini od 264 predmeta mirno je zaključeno svega njih 54, dakle petina, a slično je i na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, te na Visokom trgovačkom sudu, jednom od prvih koji je uveo mirenje.

Srednjoškolci predlažu da se ustroji jedinstven registar izmiritelja, da se licencirane izmiritelje obveže da barem dva puta godišnje educiraju građane o postupku mirenja, da se javna televizija uključi u promoviranje mirenja.

Kao i svih dosadašnjih godina, srednjoškolci zastupnici vrlo su ozbiljno i predano odradili saborsku sjednicu, oformili su klubove i odbore, himnom odali počast Domovini, minutom šutnje prisjetili se svih koji su položili živote za interese hrvatskog naroda i opstojnost hrvatske države.

Poštovali su 'žensku kvotu', Sabor je imao predsjednicu i tajnicu Maju Roglić i Doroteju Brajković, obje iz V. Gimnazije u Zagrebu.

U ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića sve zastupnike srednjoškolce pozdravio je njegov izaslanik, HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić, a obratio im se i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak (HNS).

Bili ste sjajni, rekao je srednjoškolcima, zadovoljan što su rasprave bile koncentrirane na sadržaj zakona, a što, napominje, nije čest slučaj u Saboru. Suglasio se sa srednjoškolcima da ne postoje nerješivi, već samo problemi koji se ne rješavaju, pohvalio njihovu sposobnost slušanja, te ih pozvao da rade prijatelje od ljudi koji imaju drugačiji stav od njih.

Simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola sastavni je dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja kojim se promiče učenje za aktivno i odgovorno građanstvo i razvija demokratska politička kultura među mladima. Organizirala ju je saborska Služba za građane. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene