Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šezdesetogodišnji povratnik Stevan Graovac koji živi na drvetu otkako se vratio u Hrvatsku dobio je i međunarodni značaj. 'Srbin prisiljen živjeti na drvetu' naslov je članka koji je objavljen u Sunday Telegraphu.


Graovčevu priču Sunday Telegraph predstavlja u političkom kontekstu; kao sudbinu jednog od '300 tisuća hrvatskih Srba koji su izbjegli tijekom sukoba'. Uz to u tjedniku navode i nedavne prigovore Europske Unije na način na koji se u Hrvatskoj vode sudski postupci za ratne zločine.

Vezani članci Predsjednik Milanović napustio je obilježavanje akcije Maslenica u Zadru - 2 Zadarska županija oglasila se o incidentu: "Predstavnici Udruge 9. bojne HOS-a redovno su prijavljeni u protokol, s popisom su bili upoznati i u Uredu predsjednika" Ministar obrane Mario Banožić Banožić o Milanovićevu potezu: "Nisam nikad cijenio samovolju, ali nemam ja tu što odobravati"

Naime, Graovac tvrdi kako već pune tri godine živi u kolibi, na stablu trešnje usred vinograda u mjestu Smilčić nedaleko od Zadra. 

Nakon Oluje izbjegao je u Srbiju, a u rodno se mjesto vratio u lipnju 2004. No u njegovu se kuću u međuvremenu uselio doseljenik iz BiH, pa Stevan ne može u nju. Zato je podigao tužbu protiv Borislava Blaževića koji trenutačno živi u njegovoj kući.

'Živim na stablu i u toj kolibi jer je moja. Kad sam se vratio iz Srbije, samo sam želio ući u svoju kuću' izjavio je Graovac.