Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokirao u Jadovnom

Srbijanski ministar došao u Hrvatsku pa Alojzija Stepinca nazvao 'vikarom ustaške vojske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar koji je već nekoliko puta svojim izjavama izazvao trzavice na relaciji Zagreb-Beograd danas je blaženog Alojzija Stepinca nazvao 'vikarom ustaške vojske'.

U Jadovnom je pravoslavnim i židovskim vjerskim obredima za ubijene Srbe i Židove te komemorativnim govorima obilježen Dan sjećanja na Jadovno 1941., a ciljem da se ne zaborave posljedice rasnih zakona ustaškog režima i ukupnih strahota holokausta u svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Branio Vulina Vučić: Ako mislite među Srbima propagirati Alojzija Stepinca kao sveca to vam neće proći Slika nije dostupna Reakcije na izjavu 'Srbijanskog ministra Vulina treba proglasiti nepoželjnom osobom u Hrvatskoj'

Izaslanik srbijanske Vlade, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Aleksandar Vulin rekao je da ljudi na ovo mjesto dolaze da bi prepoznali i pobijedili zlo, pozvavši sudionike komemoracije da pričaju svojoj djeci o ovim strahotama "sve dok ne vide u njihovim očima strah nad užasom koji se događao, da se on više nikada ne bi ponovio".

Osudio je povijesni revizionizam kojim se zlo želi prikriti, istaknuvši da je ljudsko pamćenje slabo "jer su 74 godine previše da bi se pamtilo zlo, ali i premalo da bi se od dželata napravila žrtva i od žrtve dželat". "Ne može ista ruka vijenac nositi i u Bleiburg i u Jasenovac, nemojte nam miriti mrtve", poručio je.

Koncentracijski logor u dolini Velebita: 'Nevine su civile žrtvovali za svoju slobodu'

"Mrtvi su pokazali gdje je kome mjesto, a mir živima treba. Ja molim za mir za svoju generaciju. Srbija hoće mir, hoće biti najbolji susjed i najbolji partner i da se s pijetetom pokloni svakoj žrtvi", rekao je Vulin i ustvrdio kako je to prijateljstvo zalog mira kroz stoljeća pred nama.

Zahvalio je hrvatskim državnim predstavnicima što su došli u Jadovno "da sa mnom dijele stid što ne znam što reći svojoj romskoj braći kada na stadionima gledamo kukaste križeve". "Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca", dodao je je Vulin  nakon čega se upitao 'ako je Stepinac svet što je onda s onima koji su ubijeni u Jadovnom i Jasenovcu?' (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene