Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretanje kaznenog postupka?

'Ako se RH do petka ne izjasni, Srbija će tražiti izručenje Purde'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako očekuje da će se Hrvatska do petka izjasniti hoće li pokrenuti kazneni postupak te od BiH zatražiti izručenje branitelja Tihomira Purde.

U izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug u Haagu, Malović je podsjetila da 23. siječnja ističe Purdin pritvor i rok do kada se Bosni i Hercegovini mora podnijeti zahtjev za njegovim izručenjem. Ona stoga očekuje da će se Hrvatska do petka izjasniti o pokretanju kaznenog postupka protiv Purde i zahtjevu za njegovim izručenjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mirni prosvjed Šibenski branitelji: Vidi se tko je uz branitelje, a kome je do fotelje Slika nije dostupna Sud dobio žalbu i dokumente U sljedeća tri dana odluka o Purdinoj žalbi na pritvor

>> 'Hrvatska će se o Purdi očitovati do 23. siječnja'

>> Dubrovački branitelji molili i palili svijeće u znak potpore Purdi

'Ukoliko do toga ne dođe, ministarstvo pravosuđa Srbije zatražit će izručenje Purde iz BiH', izjavila je Malović. Potvrdila je i kako je njezino ministarstvo u četvrtak Hrvatskoj proslijedilo diskove s podatcima koji se odnose na više desetaka osoba koje Srbija potražuje na temelju osuda koje su donijeli nekadašnji srbijanski vojni sudovi.

Srbija je, po njezinim riječima, time potvrdila odlučnost za punu suradnju s hrvatskim državnim tijelima, te ispunila dogovor postignut na sastanku mješovitog međudržavnog povjerenstva u Zagrebu proteklog tjedna. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaprimilo je proteklog petka preslik spisa u kojem se Tihomira Purdu tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Purda je u pritvoru u Zenici od 5. siječnja kad je na temelju srbijanske tjeralice uhićen na graničnom prijelazu Orašje pri ulasku u BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene