Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan sporazum

Srbija će vratiti posljednjih 1.065 umjetnina otetih tijekom rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rehabilitaciju Draže Mihailovića oštro je osudio i predsjednik Ivo Josipović - za Srbiju je to, kaže, korak unatrag!

Vjetrovi koji pušu iz Srbije zbog procesa rehabilitacije četnika Draže Mihailovića, za predsjednika Josipovića - nisu dobri. 'Smatram da je to pokušaj rehabilitacije Draže Mihailovića i četništva koje je štetno i u suprotnosti sa povijesnim činjenicama. Draža Mihailović je ratni zločinac a četništvo je kvislinški i zločinački pokret', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović Uskoro premijera "Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek"

A evo što o rehabilitaciji Mihailovića - misli srbijanski ministar kulture. 'Ne mislite da ću ja komentirati procese koji su u toku', rekao je Predrag Marković. Zato je vrlo rado komentirao ono zbog čega je i došao u Zagreb. Srbija se obvezala vratiti posljednjih 1.065 umjetnina otetih za vrijeme Domovinskog rata s područja Hrvatske do kraja iduće godine. 'Mi smo danas doista potpisom na ovaj sporazum završili pitanje povrata hrvatske baštine hrvatskoga blaga iz Srbije i to na način da je do sad vraćeno 25 tisuća predmeta', rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar.

>> Beograd: Prvi sukob pristaša i protivnika Draže Mihailovića

Najviše umjetnina nestalo je iz vukovarskoga muzeja, franjevačkog samostana te Jasenovca. 'Priroda restauracije prije svega identifikacije provjeravanja spiskova ne može se uraditi preko noći. Srbija je samo prošle godine izdvojila 14 milijuna dinara za potrebe restauracije i konzervacije', rekao je Marković. Da to kulturno blago nije opljačkano tijekom agresije na Hrvatsku, Srbija je novac mogla uložiti u neke druge - vlastite projekte.

'Ovo je jedan od važnijih događaja u odnosima dvije zemlje jer pokazuje da se otvorena pitanja mogu rješavati i to otvara nadu i da ostala otvorena pitanja možemo riješiti na najbolji mogući način', rekao je Josipović. No malo će teže biti riješiti pitanje nestalih. Hrvatska od Srbije traži i da odgovara za genocid i kažnjavanje ratnih zločinaca te naknadu ratne štete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene