Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen na 20 godina

Srbija će jamčiti za Dakića da bi se branio sa slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će jamčiti za Milu Dakića, koji je u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora, kako bi se on u ponovljenom postupku mogao braniti sa slobode, izjavio je u četvrtak agenciji Tanjug državni tajnik u srbijanskom ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen.

Prema riječima Homena, Dakića bi u petak u istražnom zatvoru u Karlovcu trebao posjetiti odvjetnik, a 'čim bude zakazano prvo ročište, Srbija će uputiti zahtjev da Dakić, odmah po ukidanju presude, bude pušten iz pritvora', rekao je Homen i dodao kako će 'Srbija jamčiti da će se Dakić, putem srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, uredno odazivati na pozive suda'.

On je rekao i 'da je slučaj Dakić otvoren na trojnom sastanku ministara pravosuđa Hrvatske, Srbije i BiH u Sremskim Karlovcima, kada je Srbija zatražila obnovu postupka, polazeći od toga da mu je 1999. suđeno u odsutnosti, da je osuđen na temelju 'vrlo tankih činjenica' te da, prema međunarodnim konvencijama i hrvatskom zakonu, ima pravo na ponovno suđenje'.

Hrvatska je tada dala jamstvo da će presuda Dakiću biti ukinuta i postupak protiv njega biti obnovljen, a ministar pravosuđa BiH obećao je da će o koracima koje poduzima obavještavati kolege u Srbiji, kazao je Homen. Srbijanski državni tajnik Homen je u izjavi Tanjugu naveo kako je 'slučaj Dakić u ovom trenutku prioritet, ali da se ne radi samo o njemu, nego o svim Srbima koji su u osuđeni u odsutnosti uz, u to vrijeme, pristranost hrvatskog pravosuđa'.

BiH je u srijedu izručila Hrvatskoj 80-godišnjeg Dakiću koji je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno poticanja na ubojstvo trojice hrvatskih policajaca 1991. na karlovačkom području. Granična policija BiH uhitila je Dakića 26. lipnja po tjeralici koju je raspisao hrvatski Interpol. Za ubojstvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca u mjestu Krnjak 4. kolovoza 1991. pravomoćno su, na po dvadeset godina zatvora, pred Županijskim sudom u Karlovcu osuđeni Mile Dakić za poticanje na ubojstvo te Dušan i Milan Tomić za ubojstvo. (Hina)

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene