Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani Srbije sumnjaju kako Hrvatska ima paralelnu evidenciju osoba koje se sumnjiči, tuži, ili protiv njih vodi istraga zbog ratnih zločina. Od Srbije njih više stotina traži informaciju o eventualnom vođenju postupaka protiv njih.


Hrvatska policija demantira takve sumnje, no i dalje se u Srbiji vjeruje kako postoji paralelan popis. Ministarstvu pravde Srbije, hrvatsko je tužiteljstvo nedavno predalo popis sa podacima za 1543 osobe, piše B92. Od te brojke, njih 538 osuđeno je za ratne zločine, njih 563 je optuženo, dok se protiv 433 osobe vodi istraga. taj je popis dostupan građanima Srbije na osobni zahtjev.

Zbog čega onda sumnja? Srbi i dalje vjeruju kako taj popis nije konačan, ili čak jedini. 'Garancija nema, jer ratni zločin nema zastaru', ističe Savo Štrbac iz Veritasa. Mogućnost paralelne evidencije ne isključuje niti Milorad Pupovac, predstavnik Srba u Hrvatskom saboru. 'Mogu postojati popisi koje policija pokreće na osnovu dojava građana, ili prijava građana, ali mislim da je nužno da tužiteljstva kontroliraju i te popise', istaknuo je Pupovac.

Hrvatski MUP se ograđuje od takvih tvrdnji. 'Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske ne posjeduje nikakve paralelne spiskove osoba umiješanih u ratne zločine', stoji u njihovom priopćenju. Pupovac nadalje tvrdi kako građani Srbije mogu vjerovati hrvatskom pravosuđu i poziva građane koji se ne nalaze na popisu dostavljenom Srbiji, da slobodno posjete Hrvatsku. 'Nema nikakvog smisla da ljudi trpe i strahuju jesu li ili nisu na popisu, ako nema nikakvog razloga', zaključio je.