Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija zadovoljna obavljenim poslom

Spriječili smo najgore! Nismo mogli zatvoriti kafiće i Rivu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici splitske policije pohvalili su zalaganje svojih ljudi, zahvaljujući kojem je broj ozlijeđenih tijekom Pridea bio mali, iako je prijetila katastrofa; pobrinuli su se i za siguran završetak parade i da ne bude 'sačekivanja'

Čelnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije na izvanrednoj konferenciji za novinare istaknuli su da su zadovoljni postupanjem policije tijekom održavanja Gay Pridea. Tvrde da su spriječili mnogo veće nerede koji su vrlo lako mogli eskalirati. Privedeno je ukupno 137 izgrednika, od toga 25 malodobnika. Svi su prekršajno obrađeni.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

Od pet ozlijeđenih, dvojica su odvezena hitnom medicinskom pomoći zbog udaraca kamenom u glavu, dvojica sudionika zatražili su liječničku pomoć na mjestu događaja, a ozlijeđen je i jedan policajac. On se, po riječima Slobodana Marendića, načelnika sektora policije, tijelom postavio između prosvjednika i 'topovskog udara':

'Taj podatak govori da smo učinili sve što smo mogli da šteta bude što je moguće manja. Ni u jednom trenutku nije došlo do kontakta između prosvjednika i sudionika skupa, nitko nije uspio probiti se u kolonu,' istaknuo je Marendić, koji je pohvalio svoje ljude za zalaganje. Rekao je kako mu je žao što se, nakon što je počelo gađanje kolone kamenjem, rajčicama, petadrama i sličnim, dio prosvjednika požalio policiji da se ne osjećaju sigurnima. Ističe kako su učinili sve da im u što kraćem roku osiguraju prolaz do središta Rive, što su i učinili.

Ozlijeđen je i jedan izgrednik i to prilikom postupanja policije – dobio je lakše tjelesne ozljede kad su ga ukrcavali u maricu. Za vrijeme konferencije još je bio na ispitivanju u policiji, a Marendić je rekao kako postoje sumnje da je policajac prekršio ovlasti, o čemu je pokrenuta interna istraga. Još jednog policajca u općoj gužvi ugrizao je pas, koji nije pripadao ni sudioniku povorke ni napadačima.

Načelnik policijske uprave Ivica Tolušić napomenuo je kako policija nije mogla zatvoriti kafiće i isprazniti Rivu, što bi bilo najsigurnije i najlakše. Napominje da su i sudionici parade željeli svoje poruke prenijeti građanima. Na koncu, policija je, ističu njezini čelnici, osigurala prostor na kojemu je parada održana. Isto tako, svi sudionici su ispraćeni iz centra grada, dio njih čak i policijskim vozilima, i nakon Pridea nije bilo nikakvih nereda. Postupanje policije se nastavlja. Pregledavaju snimke i narednih dana možemo očekivati dalja privođenja. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene