Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor prozivkama iz Bleiburga

Šprem: Žrtvama Križnog puta odavat ćemo počast na mjestima gdje je bilo najviše tih žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem odbacio je danas prozivke da se vladajuća koalicija, ukidanjem pokroviteljstva Sabora nad komemoracijom na Bleiburgu, izbjegava pokloniti žrtvama Križnog puta.

"Oni koji tvrde da se radi o tome da izbjegavamo, da se ne želimo pokloniti žrtvama Križnog puta, potpuno su u krivu", izjavio je Šprem novinarima u središnjici SDP-a, gdje se čeka objava rezultata unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke. "Žrtvama Križnog puta odavat ćemo počast na mjestima gdje je bilo najviše tih žrtava, na način da to činimo primjereno i dostojanstveno", poručio je.

Šprem je istaknuo kako je suština odluke o ukidanju pokroviteljstva upravo u tome da se žrtve Križnog puta obilježavaju primjereno i dostojanstveno, i to na mjestima na kojima su bila najveća stratišta. "Nažalost, onaj simbol koji je namjeravao biti istinski simbol na Bleiburgu pretvorio se u loš simbol", ocijenio je.

Upitan kako tumači ocjene bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića da je obilježavanje na Bleiburgu udar na ustavni poredak, odgovorio je da je slušao današnje govore na Bleiburgu, te da Hrvatsku treba obnoviti i duhovno, ne samo materijalno.

"Svatko od nas treba raditi svoj posao. Mislim da trebamo Hrvatsku obnoviti i duhovno i materijalno. Ja osobno ću sa svojim kolegama raditi na tome da pomognemo da se Hrvatska i duhovno obnovi, da postignemo što više jedinstva i zajedništva u Hrvatskoj, to je naš cilj", poručio je Šprem.

Upitan je li mu sada drago što je Predsjedništvo Sabora ukinulo pokroviteljstvo, odgovorio je kako mu nije drago, već žao što je takva odluka morala biti donesena. Podsjetio je novinare na njihove brojne izvještaje i emisije koje su niz godina prikazivale ustašku ikonografiju na Bleiburgu te niz simbola koji nisu bili prihvatljivi za obilježavanje Križnog puta.

Novinari su ga pitali i očekuje li da će ga stranački delegati na izbornoj konvenciji SDP-a 2. lipnja izabrati za člana Predsjedništva stranke, na što je odgovorio kako će o tome odlučiti delegati. "To je njihova sloboda", rekao je Šprem.

Isto pitanje novinari su postavili i Zlatku Komadini, potpredsjedniku SDP-a koji se također kandidirao u Predsjedništvo stranke, koji je odgovorio da je dugo u stranci, da ga ljudi znaju kao tvrdokornog ljevičara, "i to je ono s čim izlazim pred kolege". Upitan misli li da će njegove zdravstvene tegobe, zbog kojih se nedavno povukao s ministarske dužnosti, utjecati i na njegovu kandidaturu, odgovorio je da te dvije stvari nisu povezane. (Hina)

Pročitajte i ovo Godišnjica Bleiburga - Ilustracija 77. OBLJETNICA Objavljeni detalji o obilježavanju bleiburške tragedije: "Pozivamo sve dobronamjerne čista srca i s krunicom u ruci" Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene