Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotinjak športskih ribolovaca okupilo se u srijedu u splitskoj lučici Matejuška i prosvjedovalo protiv prijedloga novog zakona o morskom ribarstvu i zatražilo da se taj prijedlog zakona žurno povuče iz saborske procedure, jer, kako je rečeno, nanosi štetu šporskim ribolvcima na moru.


Član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza športskog ribolova na moru (HSŠRM) Nikola Kuljiš je istaknuo kako je prijedlog novog zakona o morskom ribarstvu 'udar na šporstko ribolovstvo'. 'Taj prijedlog zakona ujedno je udar na temelje našeg nacionalnog saveza (HSŠRM) koji ima više od 30.000 članova i koji je posljednih godina, po rezultatima na europskim i svjetskim natjecanjima, u vrhu športskih uspjeha u RH', istaknuo je Kuljiš, naglasivši kako je HSŠRM dobio pismo od Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u kojem se daje potpora stajalištima tog saveza. Kuljiš trdi da se u desetak do dvanaest članova predloženog zakona značajno ograničavaju športski ribolov, a pri tomu se poziva na zakone Europske unije u kojima nigdje ne pišu ta ograničenja.

Vezani članci Razrušena Petrinja po snijegu Oporba zahtijeva osnivanje istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi, vladajući šute Zagađenje u Stobreču Zagađenje u Stobreču: Površinom mora pluta gorivo, smrad se širi uvalom

'Za naš Savez je naspornija stavka o ukidanju parangala iz šporstkog ribolova, pa se on sada stavlja u rekreativni ribolovu čime se izravno miješa u sustav natjecanja našeg Saveza i krši Zakona o športu koji predviđa da u osnovnom športu mora biti isto ili više mogućnosti nego u rekreativnom, a ovdje je to obrnuto', naglasio je Kuljiš. On je najavio da će HSŠRM organizirati potpisivanje peticije kojom će se tražiti povlačenje iz saborske procedure predloženog zakona o morskom ribarstvu.