Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda potvrdilo optužnicu protiv bivšega hrvatskog veleposlanika u Libiji 67-godišnjeg Jovana Vejnovića u slučaju prodaje alkohola, sutra će biti održano pripremno ročište na kojem će sudac Siniša Pleše odrediti početak glavne rasprave i odlučiti o predloženim dokazima i svjedocima koji će biti izvedeni i saslušani.


Vejnovića USKOK optužnicom tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je od 2006. do 2008. djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtaka nabavio više od pet tisuća litara alkohola, pijenje i prodaja kojega je strogo zabranjena u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Vezani članci Bicikl Neslavni rekorder vikenda u Koprivnici: Na dva kotača napuhao 3,13 promila alkohola, policija ga isključila iz prometa Alkotestiranje, ilustracija Policajci kontrolirali promet pa ih šokirala pijana vozačica: Usred bijela dana napuhala 3,77 promila

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, tužiteljstvo i obrana mogu predložiti nove dokaze, no samo u slučaju da im ti dokazi ranije nisu bili poznati.

Stranke pritom obrazlažu svoje dokazne prijedloge koje namjeravaju izvesti na glavnoj raspravi na kojoj se ne smiju izvesti dokazi za koje su stranke znale, ali ih, bez opravdanog razloga, nisu predložile na pripremnom ročištu.

Tužiteljstvo također iz optužnice navodi ključne dokaze koji potvrđuju optužnicu, nakon čega se optuženik izjašnjava o krivnji. Ako optuženik porekne optužbu, treba se odrediti poriče li je u cijelosti ili u nekom dijelu a ako se izjasni krivim, obrana i tužiteljstvo se mogu nagoditi o kazni.

Na kraju rasprave sudac će odrediti datum početka suđenja i odlučiti koje će se svjedoke saslušati i dokaze izvesti. Pripremno ročište održava se uoči početka glavne rasprave a nakon što je optužno vijeće na sjednici, koja je također bila zatvorena za javnost, potvrdilo optužnicu protiv Vejnovića.

Vejnović je razriješen dužnosti veleposlanika 15. veljače odlukom donedavnog predsjednika Stjepana Mesića.  (Hina)