Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se, na rubu summita predsjednika država jugoistočne Europe na Cetinju, sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i tom su se prilikom dvojica predsjednika dogovorila da je potrebno smanjiti napetosti u odnosima dviju država.


Nakon razgovora, kojemu su prisustvovali i njihovi suradnici, Mesić je novinarima rekao kako je sa svojim slovenskim kolegom razgovarao o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dvije države te da su dogovorili o potrebi smanjivanja napetosti i nastavku razgovora, dodajući da se s Tuerkom ne susreće prvi put te da su uvijek ugodno razgovarali.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović se neće svađati s Crkvom i Slovencima Slika nije dostupna Mesić: Kao i odlazak i najava povratka neprimjerena

'Dogovorili smo se da spustimo tenzije, da s tim problemima o kojima razgovaraju političari ne opterećujemo građane te da se razgovori nastave', kazao je Mesić, dodajući kako otvorena pitanja između Hrvatske i Slovenije nisu neriješiva. 'Hrvatska i Slovenija imaju dobru suradnju na mnogim poljima i nju svakako treba i unaprijediti, a građane ne treba opterećivati pitanjima koja ništa ne znače u njihovim životima', rekao je Mesić.

I predsjednik Slovenije Danilo Tuerk kazao je da je istog mišljenja te da se dogovorio s Mesićem, kojeg iznimno cijeni kao sugovornika, o unapređivanju odnosa s Hrvatskom. 'Treba unaprijediti suradnju na svim poljima, a sporna pitanja trebali bi riješiti Olli Rehn i Europska komisija', kazao je Tuerk. Dodao je kako ne treba dizati tenzije, već mirno i dostojanstveno rješavati sporna pitanja.

Na pitanja novinara o tome je li u razgovorima bilo riječi o nekim novim potezima jedne ili druge strane, Tuerk je odrečno odgovorio, rekavši da će se sve rješavati u uredu Ollija Rehna.

(Hina)