Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada i sindikati javnih službi još nisu parafirali sporazum o plaćama, iako su sindikalci najavljivali da bi to moglo biti učinjeno još u 17 sati.


Sindikalni čelnici rekli su novinarima oko 15,30 sati da je dogovor postignut te da se piše tekst sporazuma, a ako će u sporazumu pisati sve ono što je dogovoreno, da će parafirati sporazum i potom prekinuti štrajk. Po neslužbenim informacijama, sporazumom bi se trebalo utvrditi da se plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. usklađuju s rastom inflacije. Kako sporazum još nije parafiran, ne zna se nastavljaju li prosvjetari štrajk, u kojima bi im se u četvrtak trebali priključiti i kolege iz socijalne skrbi te kulture. No, za očekivati je da sindikati neće dati znak za prestanak štrajka dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Vezani članci Slika nije dostupna DOGOVOR O POVEĆANJU PLAĆA - Vlada osigurava 700 milijuna kuna više za 2017. Slika nije dostupna ''Gledamo sve te pregovore, sve sjednice Vlade i čini se da za sve ima novca samo nikad za prosvjetu''

A prema pisanju nekih medija, za gotovo poptuno popuštanje sindikatima, Vlada traži nihovu potporu reformama u javnom sektoru. Kako u javnom sektoru nema viška zaposlenih, a sve potpisano odnosilo bi se i na državne službenike, prema tim napisima, Vlada bi dobila potporu za moguća otpuštanja u državnoj upravi koja ima višak zaposlenih

>> Postignut dogovor Vlade i sindikata, usuglašava se tekst sporazuma

>> U visokom školstvu odaziv veći od 80 posto

>> Pregovori privremeno prekinuti, štrajk počinje

Povišica od šest posto najranije u listopadu

Povišica od šest posto vratila bi im najranije u listopadu 2010. pod uvjetom da BDP u dva uzastopna kvartala poraste prosječno dva posto, pri čemu bi se u tih šest posto uračunalo i usklađivanje s inflacijom. Tijekom 2011. plaće javnih službenika rasle bi u dva navrata dok ne dostignu razinu koju su u odnosu na plaće u gospodarstvu imale 2008. godine, kada su zaostajale za osam posto. U 2012. osigurao bi se paritet plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu, tako da bi plaća početnika u javnoj službi s VSS-om bila jednaka prosječnoj plaći u gospodarstvu. Pregovarački timovi vlade i sindikata međutim, još raspravljaju o tekstu sporazuma.