Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Na ročištu

Spor protiv Ljubljanske banke: Podneseni zahtjevi za mirovanje postupaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je održano ročište u sporu Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke zbog prenesene štednje hrvatskih štediša na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Na ročištu je danas zatraženo mirovanje postupaka. Opunomoćenica Privredne banke Zagreb Maja Špoljarić pisanim je podneskom predložila, sukladno dogovoru dviju Vlada, zastoj postupka na godinu dana radi pokušaja mirnog rješenja spora.Nakon toga su predstavnici tuženih banaka zatražili rok za očitovanje od 30 dana, što je prihvatila sutkinja zagrebačkog Općinskog građanskog suda Snježana Šagud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Ljubljanska banka Slovenija priprema novu tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU-a Slika nije dostupna prosvjed protiv presuda Slovenija Hrvatskoj uputila verbalnu notu zbog presuda protiv Ljubljanske banke

Opunomoćenik Ljubljanske banke Matija Pečatnik podnio je sudu podnesak s priloženim Memorandum o suglasnosti dviju vlada na engleskom jeziku, koji je 11. ožujka sklopljen u Mokricama. U podnesku je iznio shvaćanja vezana uz taj Memorandum za koji je rekao da je međunarodni akt, što znači da je iznad domaćeg zakonodavstva.

Opunomoćenica Nove Ljubljanske banke Ivana Orkić kazala je pak da tuženik kojeg ona zastupa nije spomenut u Memorandumu te da slovenska vlada u odnosu na njega nije preuzela nikakve obveze. No, ona se u cijelosti pridružila prijedlogu opunomoćenika Ljubljanske banke i zatražila rok za očitovanje od 30 dana.

Špoljarić je također zatražila rok od 30 dana za očitovanje na podnesak tužene banke te je zatražila da se dokumentacija dostavljena u podnesku prevede na hrvatski jezik.

Pusić: Hrvatska je obavila sve što treba za stavljanje postupaka u mirovanje

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je rekla u četvrtak da je hrvatska strana, u skladu sa zakonom, obavila sve kako bi se postupci stavili u mirovanje, a da slovenska strana vodi potrebne razgovore s predstavnicima stare i nove Ljubljanske banke te da očekuje da će obje strane na ročištu u petak zatražiti mirovanje postupaka.

>> Erjavec: U petak vjerojatno nema rasprave o tužbi protiv Ljubljanske banke

Ona je odbacila tumačenja da održavanje ročišta najavljenog za petak znači da se odustalo od stavljanja tužbi u mirovanje. "Nema novih tužbi. To su stare tužbe i ročište koje je davno sazvano", istaknula je Pusić. Izvor iz hrvatske vlade rekao je da su hrvatski odvjetnici dobili jasne upute Ministarstva financija vezano uz zastoj postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudom i hrvatski podnesak vezan uz to pitanje je spreman.

Ročište u sporu protiv Ljubljanske banke zakazano je još prošle godine za ovaj petak, dodaje isti izvor. Hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i time otvoriti put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji. Sukladno tome, slovenski je parlament u utorak jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene