Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje bojnika HRM-a

Spoj hrvatske pameti i američke operative čisti mrlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će pomoći SAD-u, u čišćenju Meksičkog kanala. Više od 30 zemalja nudilo je crpke i brodove, no Amerikanci su se odlučili na hrvatsku pamet u otklanjanju ekološke katastrofe. Splitski regionalni centar za spašavanje ponudio je model koji je ocijenjen kao najbolji mogući.

Mrlja koja je odavno veća od cijele Hrvatske mogla bi se sanirati. Robert Kramarić, bojnik HRM-a, ponudio je na naizgled jednostavno rješenje. Veliki komad platna, koji će se dopremiti na četiri broda. Potom se sa četiri teška utega i čvrstim sajlama spuste na dno mora. Amerikanci će koristiti izum a sve će odraditi njihova operativa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Katastrofa mogla biti spriječena Radnik BP-a: Znali smo tjednima za kvar na platformi Slika nije dostupna Novi pokušaj BP prikuplja samo 10 posto nafte iz bušotine

'Poanta je u tome da tu naftu treba spiječiti na samom njezinom izvoru onečišćenja, što je moguće bliže dnu, tako je pokupiti i transferirati na površinu', objasnio je bojnik Kramarić. Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je koje su zemlje izabrane. U regionalnom centru za spašavanje još čekaju službenu obavijest i ne kriju zadovoljstvo uspjehom inovacije njihovog suradnika. Kažu da će sudjelovati u otklanjanju još nekoliko sličnih ekoloških katastrofa u svijetu.

'Želimo spajati hrvatsku pamet i operativu. Da smo tu kao jedna spona između te dvije stvari, koje su igrom slučaja koji put i razdvojene', zaključila je Vesna Ostoja Cindro iz Regionalnog centra za katastrofe. Amerićki mediji navode da će sve zemlje koji su izabrane za čišćjenje naftne mrlje biti plaćene za taj posao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene