Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recepti za pripremu

SPOJ EGZOTIKE I TRADICIJE Neistražena namirnica nikad bliže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za uzgoj ovog iznimno hranjivog povrća potrebni su izuzetno posebni klimatski uvjeti, a upravo se sjeverna Hrvatska pokazala kao idealno mjesto.

Egzotična i iznimno hranjiva biljka koju su uzgajali drevni narodi poput Inka i Maja sve više zauzima mjesta u poznatim kuhinjama diljem svijeta, a našem nepcu pruža neočekivano neodoljiv užitak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sljubljeni u harmoniji MEĐIMURSKA GIBANICA Čarolija sa sjevera Hrvatske koja rijetke ostavlja ravnodušnima Slika nije dostupna Jeste li bili ondje? 3 turistička mjesta Hrvatske skrivena od masovnog turizma

Iako Europi nije bio poznat do kraja 15. stoljeća, batat se danas uzgaja i na našem kontinentu, a smatra se jednom od najhranjivijih vrsta povrća. Za njegov rast i razvoj potrebni su izuzetno posebni klimatski uvjeti, a naša je zemlja idealno mjesto za uzgoj ove nutritivno bogate biljke.

3 turistička mjesta Hrvatske skrivena od masovnog turizma

Među regijama koje ispunjavaju uvjete potrebne za uzgoj batata je i Međimurje, inače poznato po proizvodnji krumpira. Stoga je batat ili slatki krumpir jedna od čestih namirnica koja se nalazi u receptima zdravih jela međimurskog kraja.

'Međimurski OPG-ovi poznati su po pristupu koji se temelji na poštenju i kvaliteti, a upravo to su elementi koje smo prepoznali i koji su komplementarni sa našom vizijom poslovanja. Veselimo se suradnji od koje će svi profitirati, a najviše naši gost koji će jesti zdravu, svježu i lokalnu hranu, uzgojenu u neposrednoj okolici Resorta. Drago nam je što možemo biti akcelerator malog gospodarstva općine i županije, te na taj način raditi na poboljšanju lokalne zajednice', napomenuo je Branimir Blajić, generalni direktor Termi Sveti Martin.

Izgledom sličan krumpiru ili repi, ovaj pomalo brašnasti gomolj okarakteriziran je slatkim okusom koji svako jelo čini posebno ukusnim. A spoj tradicije i zdravlja nikad nije bio bliže.

Božica Rendarić, glavna kuharica restorana 'Le Batat' koji posluje u sklopu Termi Sveti Martin, poznatog po neopisivoj moći spajanja tradicionalnog i modernog koji svakog gosta odvede u magičan svijet okusa i pruži mu neopisivo iskustvo, podjelila je s nama nekoliko recepata za tradicionalnu pripremu ovog nadasve hranjivog povrća.

RIŽOTO OD BATATA

Sastojci:

-batat 0,8 kg
-luk crveni 0,15 kg
-riža arborio 0,28 kg
-maslinovo ulje 0,05 l
-sir parmezan 0,08 kg
-maslac 0,1 kg
-sol 0,02 kg
-biber mljeveni 0,01 kg

Priprema: Na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk,dodati rižu i popržiti. Malo podlijati temeljcem od povrća i miješati rižu. U drugoj posudi staviti u slanu vodu kuhati oguljen i narezan batat. Kuhani batat izmikasti u pire. Rižu kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Rižoto se kuha oko 18 min., pred kraj, staviti pire od batata, naribati sir ribanac i dodati maslac. Sve lagano promiješati. (normativ za 4 osobe).

Dio Hrvatske koji oduševljava Amerikance, a Hrvati o njemu ne znaju puno

CEZAR SALATA S BATATOM I PILETINOM

Sastojci:

-batat 0,4 kg
-salata 0,2 kg
-pileći file 0,2 kg
-špek 0,08 kg
-vrhnje za kuhanje 0,2 l
-sir parmezan 0,08 kg
-majoneza 0,1 kg
-sol 0,04 kg
-maslinovo ulje 0,03 l
-papar mljeveni 0,01 kg

Priprema: Narančasti batat ogulimo i narežemo na male prutiće. Pileći file narežemo na manje trakice, začinimo solju, popaprimo i pečemo na maslinovom ulju u tavi. Špek narežemo na tanko i pečemo na roštilju da bude hrskav. Batat pržimo u dubokoj masnoći, a od majoneze, sira, vrhnja, soli i papra napravimo cezar umak. Opranu salatu prerežemo s korijenom da dobijemo ¼. Prelijemo lagano cezar umakom, posložimo pečene pileće prutiće, dodamo pečeni batat, hrskavi špek i još na kraju lagano prelijemo cezar umakom (normativ za 4 osobe).

PRHKA PITA OD BATATA

Sastojci:

-batat 0,5 kg
-jaja 2 kom
-glatko brašno 0,1 kg
-maslac 0,1kg
-vrhnje za šlag 0,15 kg
-lješnjaci 0,06 kg
-smeđi šećer 0,06 kg
-limun 0,05 kg
-cimet mjeveni 0,01 kg
-vanilija 0,002 kg

Priprema: Batat oguliti i skuhati u slanoj vodi. Zamijesiti tijesto od brašna, maslaca, šećera i jaja, tanko razvaljati i staviti u male košarice. Kuhani batat izmiksati, dodati žumanjke, smeđi šećer, cimet, limunov sok, vanilin šećer, vrhnje za kuhanje. Dobro promješati i napuniti košarice. Peći u pečnici prvih 10 minuta na 180 stupnjeva, zatim još 20 minuta na 165 stupnjeva. Košarice poslužiti tople sa prženim lješnjacima, šlagom i sladoledom (normativ za 4 osobe).

Ukoliko vam se sviđaju preporučena jela kuharice Rendarić, restoran 'LeBatat' u svojoj ponudi ima jela temeljena na batatu, još neistraženoj namirnici na kulinarskoj sceni Hrvatske.

Ukoliko se nalazite u blizini ili imate nešto slobodnog vremena, sjever Hrvatske je mjesto kojeg svakako preporučamo. Sveti Martin poznat je kao prvorazredna biciklistička destinacija, ali i najvitalnije turističko mjesto u kontinentalnoj Hrvatskoj.

OVDJE rezervirajte smještaj nadomak slikopisnih brežuljaka i netaknute prirode gornjeg Međimurja koja oduševljava te isprobajte ostala ukusna jela i slastice koje će za vas na zdrav način pripremiti osoblje restorana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene