Nedovršeni hotel Marjan (Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell)
Nedovršeni hotel Marjan (Foto: Ivana Ivanovic/Pixsell)

Policija je potvrdila da je 18-godišnjeg mladića u Splitu na Zapadnoj obali ubio njegov vršnjak.


Nakon ubojstva priveli su dvojicu 18-godišnjaka, jednog zbog ubojstva, a drugog zbog pomaganja u bijegu. Kako se ubojstvo dogodilo pred hotelom Marjan, u fokus javnosti opet je došao i nedovršeni hotel.

Pred hotelom Marjan i danas gore svijeće. Teško da itko prođe, a ne pomisli na ubojstvo 18-godišnjeg mladića. Ubojstvo se ni na koji način ne dovodi u vezu s hotelom, no opet, mjesto ubojstva usmjerilo je oči javnosti na golemo nedovršeno zdanje. Devastacija i more koje prodire u podrum uništavaju objekt.

Ograda je probijena, unutra ulaze mnogi, od radoznale djece, do problematičnih skupina. Svi znaju da je vlasnik hotela bio Željko Kerum, koji je zapao u dugove. Njegova je tvrtka Adriatic u stečaju. Hotel je, zbog dugova, u najvećem dijelu preuzela Hypo banka, odnosno njezin pravni sljednik.

Zaštitarska tvrtka sve je ostavila, otišla je još prošlog ljeta. Stečajni upravitelj zamolio je policiju da pripazi na objekt, ali on je ipak privatno vlasništvo.

"Policija ni na jedan način nije dužna čuvati objekt, ali policija je koliko je mogla obilazila. Nekoliko puta smo i skupa noću ulazili, tražili eventualne počinitelje i tako", kaže Zoran Miletić, stečajni upravitelj Adriatic d.d. u stečaju.

Gradonačelnik Ivo Baldasar, kaže, ništa ne može. "Ništa tu ne možemo, ne možemo naplatiti kaznu, ne smijemo ni ući u privatno. Nitko se ne brine o objektu, nema ni struje", ističe.

Dugovi su pojeli hotel. Kredit s kamatom 100 milijuna eura, prodajna cijena oko 40. Stečajni upravitelj i danas je pozvao aktualne vlasnike da angažiraju zaštitarsku tvrtku.