Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon skandaloznih događaja oko premijerne izvedbe Euripidove "Bakhe" na Splitskome ljetu, koju je zbog nekih nepoćudnih scena ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić htio zabraniti, predstava će večeras ipak biti premijerno izvedena onako kako ju je postavio mladi redatelj Oliver Frljić.


Štrljić je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskome HNK izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo, te ustvrdio kako nikad na Splitskom ljetu i u HNK autorska sloboda nije dovedena u pitanje. Sve što se dogodilo u stvari je nesporazum, premijera će se održati, a neka ćemo pitanja rješavati nakon premijere, rekao je Štrljić.

Vezani članci Ursula von der Leyen VIDEO Novinari glasno negodovali zbog izbjegavanja pitanja: Pogledajte muk Ursule von der Leyen Gabrijela Kišiček (Foto: Dnevnik.hr) "Nekad nam se možda i čini da se pretjeruje s političkom korektnošću, međutim to je jedan civilizacijski doseg, da svatko ima pravo biti uvrijeđen"

Ravnatelj Dramskoga programa Splitskoga ljeta Goran Golovko ispričao se redatelju Frljiću i cijeloj autorskoj ekipi "Bakhe" zbog nemilih događaja, dodajući kako je on pozvao Frljića na Splitsko ljeto te se smatra odgovornim za ono što se dogodilo. 

No, rekao je Golovko, predstava se dopunjuje i priprema do premijerne izvedbe, do kada se stvari mogu mijenjati.

Prvakinja splitske Drame Zoja Odak ocijenila je sramotnim što se predstava zabranjuje praktički pred ulaskom Hrvatske u EU. 

Sramotno je također da se i takvim stvarima mora baviti premijer Ivo Sanader ni kriv ni dužan, dodala je.

Na konferenciji je izbila vrlo oštra polemika Štrljića s autorskim timom na čelu s redateljem Frljićem, i tek na pitanje novinara o tome hoće li biti premijere Frljić je odgovorio da će se predstava održati kao što je i najavljeno.

Premijerna izvedba "Bakhe" počet će u 21 sat na sceni dvorišta Osnovne škole "Spinut".

Slučaj "Bakhe": Kazališno vijeće splitskog HNK-a podržava pravo na autorski izričaj 

Kazališno vijeće splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) priopćilo je danas u povodu slučaja zabrane i povlačenja zabrane premijere Euripidove "Bakhe" na Splitskom ljetu da apsolutno i bezuvjetno podržava pravo na autorski izričaj i autonomnost umjetničkog čina.

Kazališno vijeće splitskog HNK-a na čelu s predsjednicom Nennni Delmestre poručilo je s izvanredne sjednice kako je ipak zadovoljno što će se predstava održati onako kako ju je zamislio autorski tim, te što demokratski standardi i načela hrvatskog društva neće biti dovedeni u pitanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju