Splitski KBC, ilustracija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Splitski KBC, ilustracija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Na događaje u ratnim godinama, u povodu presude bosansko-hercegovačkoj šestorci, osvrnuo se ratni ravnatelj Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split Mihovil Biočić te rekao kako je ta zdravstvena ustanova u jeku najvećih sukoba HVO-a i Armije BiH dnevno prihvaćala i po 200 ranjenika Hrvata i Bošnjaka, a prisjetio se i kako je zahvalnicu splitskom KBC-u za pomoć Bošnjacima uputio i tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.


"Prihvaćali smo i pomagali svim pristiglima iz BiH, a za vrijeme većih sukoba HVO-a i Armije BiH helikopterom je dovoženo po 200 ranjenika i Hrvata i Bošnjaka iz BiH u jednom danu," izjavio je Biočić za Hinu.

Tijekom rata i Ejup Ganić u KBC-u Split; pomagale druge hrvatske bolnice

Vezani članci Leo Luetić Ravnatelj Hitne oglasio se o smrti novinara Matijanića: "Dobili smo dva poziva za pomoć i oba puta intervenirali" Milorad Dodik Dodik oštro uzvratio: "Izetbegović pokušava obmanuti da je Srbija ratovala u BiH"

Kaže kako se znalo dogoditi da "međunarodne snage" katkad nisu dozvoljavale pristup hrvatskim helikopterima u područje iz kojeg je trebalo transportirati ranjenike, zbog čega je prijevoz ranjenika ponekad bio "dugotrajan i opasan".

Po njegovim riječima, nije samo splitski KBC liječio građane iz BiH nego su pomagale i druge hrvatske bolnice, ali zbog ratnih okolnosti jedini put izlaza iz ratnih područja u BiH bio je put prema Splitu.

Primali smo ranjenike iz Hercegovine i Srednje Bosne, a zbog srušenih mostova preko rijeke Save dolazili su nam i ranjenici iz sjevernih dijelova Bosne, odnosno iz Žepča, Brčkog, Živinica, Modriče, Gradačca, Lukavca, Bijeljine, Tuzle, Dervente, i mi smo pomagali svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Skrbili smo o 65 mjesta u ljudstvu, lijekovima, opremom, higijenskim potrepštinama, bez obzira na nacionalnu ili vojnu pripadnost", kazao je Biočić.

Naglasio je da je zbog pomaganja ranjenicima iz BiH splitski KBC tijekom rata dobio oko 100 zahvalnica od muslimanskih civilnih i vojnih vlasti, među kojima i zahvalnicu od tadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, nakon liječenja Ejupa Ganića u splitskoj bolnici.

Izetbegović je u svojoj zahvalnici zbog pomaganja ranjenicima iz BiH poručio: "To ovdje nikada neće biti zaboravljeno."

Splitska bolnica i hrvatska vlast skrbile o 32.000 bolesnika i ranjenika te 180.000 izbjeglica

Po Biočićevim riječima, u splitskoj bolnici liječeno je "oko 32.000 bolesnika i ranjenika iz BiH, od kojih oko 40 posto muslimana, a u malim ratnim bolnicama u srednjem i južnom dijelu BiH još 22.061 ranjenika i bolesnika".

"Sve smo to liječili besplatno na račun proračuna djelomično okupirane i razorene Hrvatske", naglasio je Biočić.

Po njegovim tvrdnjama, tijekom rujna 1993. samo na splitsko-kaštelansko-solinskom području bilo je oko 180 tisuća izbjeglica iz BiH, pretežito Muslimana, o kojima je skrbila hrvatska vlast i splitska bolnica.

Podsjetio je kako se svi mogu prisjetiti i izbjeglicama preplavljenih hotela, odmarališta i privatnih kuća.

Velika su pomoć, dodaje, bile i donacije iz inozemstva, ali glavninu tereta u lijekovima i životnim potrepštinama podnijela je tada "djelomično okupirana Republika Hrvatska".

"Bez organiziranosti i upravljanja iz tadašnjeg središta hrvatske državne vlasti ne bi se uspješno mogao obaviti taj zahtjevni zadatak - prihvata i pomaganja izbjeglicama iz BiH", ustvrdio je Biočić. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju