Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužit će povjerenika HUS-a?

Splitski dogradonačelnik pozvao radnike na prekid štrajka glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogradonačelnik Splita Jure Šundov javno je pozvao četvoricu radnika splitskoga DES-a, koji peti dan štrajkaju glađu, da prekinu štrajk.

Također je zaprijetio sudskom tužbom protiv povjerenika Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Joze Marića tvrdeći da on manipulira radnicima i štrajkašima DES-a i time nanosi štetu gradu Splitu, koji je većinski vlasnik te ustanove u kojoj je od 213 zaposlenih 115 osoba s invaliditetom. 'Grad Split je vlasnik 65 posto ustanove DES-a i njezin osnivač. Začuđuje nas štrajk glađu jer svi radnici DES-a redovito primaju plaće i nijedno njihovo socijalno pravo grad nije doveo u pitanje. Grad će i ubuduće skrbiti o radnicima DES-a i nema nikakvog razloga za štrajk glađu', rekao je Šundov na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Splitski DES - 5 NABAVILI NOVE STROJEVE Splitska udruga DES koja zapošljava osobe s invaliditetom bilježi dobre poslovne rezultate: ''Bilo što da radim to me ispunjava'' Nasrin Sotoudeh (Foto: AFP) Vlasti ignoriraju zahtjeve Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu

Skupina radnika DES-a počela je štrajk glađu u prošli petak zbog natječaja za novog ravnatelja te ustanove, a na natječaj se, osim dosadašnjeg ravnatelja Ivana Grbića, kojega podupiru štrajkaši, prijavio i Mario Meštrović, za kojeg se smatra da ima potporu splitskoga gradonačelnika Željka Keruma. Šundov je izvijestio kako je zbog 'proceduralne pogreške' poništen taj natječaj i u tijeku je novi natječaj kako bi se ona ispravila.

>> 'Mi ćemo ovdje umrijeti, ali nećemo Kerumovim ljudima dopustiti da uđu'

Šundov je za zbivanja u splitskome DES-u optužio povjerenika HUS-a za Dalmaciju Jozu Marića, ističući da on manipulira štrajkašima i radnicima te ustanove te da se ponaša kaubojski. Pritom je dodao kako on ni dogradonačelnica Splita Anđelka Visković neće posjetiti DES jer je Marić rekao da će 'izletjeti' budu li došli. 'Ne želim fizički obračun s Marićem', rekao je Šundov. Također je rekao kako bi psihijatar trebao utvrditi je li Marić ubrojiv. Ako se utvrdi da je Marić ubrojiv, grad će ga tužiti zbog štete koju mu nanosi manipulirajući radnicima, a ako se utvrdi da nije ubrojiv, treba se liječiti, rekao je Šundov, dodajući da će ga u tom slučaju posjetiti u bolnici.

>> Split: Radnici DES-a počeli štrajk glađu

Predsjednica Upravnog vijeća DES-a Romana Škrabić izjavila je novinarima kako nije riječ o smjeni dosadašnjeg ravnatelja DES-a Grbića, nego o redovitom natječaju jer mu u rujnu ove godine istječe četvorogodišnji mandat. Po njezinim riječima, DES je s ravnateljem Grbićem na čelu 2009. godine napravio gubitak veći od 970 tisuća kuna. Po izvještaju Državne revizije, utvrđene su nepravilnosti u poslovanju DES-a u dijelu koji se odnosi na javnu nabavu te je direktnim ugovaranjem, bez provedbe javne nabave, ugovoreno radova i usluga vrijednih 1.347.000 kuna, rekla je Škrabić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene