Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priveli financijskog direktora

Emir kritizirao Konstruktor za vrijeme boravka u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska tvrtka Konstruktor izazvala je skandal u Kataru. Zbog čeka bez pokrića koji je ta tvrtka pokušala podvaliti Kataru, financijski direktor Konstruktora bio je i pritvoren, a za šefom nabave katarska policija još uvijek traga.

No, iz Bugarske s energetskog summita u obranu Konstruktora stali su predsjednik Stjepan Mesić i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Veliko cestovno raskrižje vrijedno oko 200 milijuna dolara, poručili su, Konstruktor gradi u nemogućim uvjetima. Nije prošlo ni dva dana, a predsjednik Mesić na energetskom summitu ponovno je susreo emira od Katara. Samo su se pozdravili, a o oštrim kritikama na rad hrvatske tvrtke Konstruktor u Dohi, razgovarali su u Zagrebu. Ček bez pokrića na milijun eura koji je hrvatski građevinski gigant pokušao podvaliti, razljutio je emira.

Pročitajte i ovo Potraga za taocima koje je oteo Hamas Pregovori u tijeku Ubili su mu roditelje i oteli ga, a ima samo tri godine: "Hamas bi mogao pustiti taoce" Slika nije dostupna Da ste mene slušali... Mesić o plinu: 'A mene su popljuvali'

'Ček bez pokrića je problem. Mislili su da će skupiti sredstva, ali nisu skupili. Tih ne znam koliko milijuna dolara bit će namaknuto i ja se nadam da će se riješiti', rekao je Stjepan Mesić. U obranu Konstruktora stao je i potpredsjednik Vlade. Konstruktor je kasnio s radovima no ne svojom krivnjom, kazao je Polančec, neizdavanje dozvola i uvjeti rada otežavali su im posao. Tražili su produženje roka, a Katar obvezu bankovnom garancijom da će poslove izvršiti. I tu je došlo do problema. 'Kad bi Konstruktor dao bankovnu garanciju, katarska strana bi izvršila uplatu za ono što je učinjeno. Ja vjerujem da se tu može naći rješenje i taj jedan incident može se na taj način zatvoriti', rekao je Polančec.

Hrvatska i Srbija za bolju suradnju

Rješenje za što bolju suradnju po pitanju južnog toka traže Hrvatska i Srbija - moglo se čuti na marginama summita koje su dvojca predsjednika iskoristila za razgovor. O bolnom pitanju za Srbiju, hrvatskoj tužbi za genocid nisu puno rekli.

'Nema potrebe da ih danas posebno spominjem, ona su dobro znana. Neka od tih pitanja će biti tretirana na civiliziran način kroz sudski proces, a neka ćemo rjšavati u budućnosti', rekao je Boris Tadić, predsjednik Srbije. Na summitu se itekako razgovaralo, ali konkretni planovi za južni potez i pravac Nabuko nisu se mogli čuti. Zajednička deklaracija je usvojena. No činjenica je da Putin nije doša,o a Barozo je otišao prije vremena. Od summita se puno očekivalo, a malo dobilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene