Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitsko Gradsko vijeće u srijedu kasno navečer prihvatilo je gradski proračun za 2018. godinu u iznosu od 1,025 milijardi kuna (milijardu i 25 milijuna), za koji je gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao da je ambiciozan i investicijski proračun.


Od 32 nazočna vijećnika u javnom glasovanju 20 njih podržalo je takav prijedlog proračuna, dok je 12 oporbenih vijećnika iz stranke Pametno, Mosta i SDP-a bilo protiv.

"Proračun Grada Splita u 2018. godini od milijardu i 25 milijuna kuna je investicijski, razvojni i vrlo ambiciozan i intenzivan proračun," izjavio je Krstulović Opara.

Naglasio je da će se u sljedećoj godini iz proračuna investirati oko 285 miljuna kuna u razvojne projekte, od čega će se oko 168 miljuna kuna odnositi na projekte razvoja infrastrukture uglavnom u istočnom dijelu Splita. Posebice je istaknuo financiranje saniranja odlagališta Karepovac te investiciju oko 15 milijuna kuna u uređenje platoa i plaže Žnjan.

Usvajanju proračuna prethodila je višesatna iscrpljujuća rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici iz strake Pametno te Mosta i SDP-a kritizirali predloženi proračun tvrdeći da je prenapuhan i da nema socijalnu dimenziju. Vijećnici vladajućeg HDZ-a odbacivali su takve primjedbe ističući kako proračun sadrži upravo ono što oporbeni vijećnici govore da mu nedostaje.

U svojoj diskusiji vijećnik Hrvatske građanske stranke Željko Kerum upitao je postoji li mogućnost da se grad angažira na naplati oko 500 miljuna svojih potraživanja od raznih vjerovnika tako da se vjerovnicima otpišu kamate jer bi se na taj način lakše naplatio makar dio tih dugova. Savjetnik za financije splitskog gradonačelnika Dragan Brtan, koji je vijećnicima predstavio i obrazložio prijedlog proračuna za 2018. odgovorio je kako će se ovo Kerumovo promišljanje uzeti u razmatranje.

"Razmotrit ćemo i analizirati ovaj prijedlog i vidjeti koje su nam zakonske mogućnosti," kazao je Brtan odgovarajući Kerumu.

Vijećnica SDP-a Aida Batarelo rekla je kako nije uobičajeno da savjetnik za financije gradonačelnika, koji nije stalni zaposlenik u Gradskoj upravi, predstavlja gradski proračun i objašnjava ga vijećnicima.
Gradsko vijeće Splita usvojilo je i projekciju gradskog proračuna za 2019. u iznosu od miljardu i 50 milijuna kuna te za 2020. u iznosu od milijardu i 21 milijun kuna. (Hina)

Vezani članci Dnevnik iz Splita Spektakularni nastupi kandidata! Jedan priznao da voli kršiti zakon, drugog bi zbog ovoga mogli izbaciti iz stranke, a treći poručio: "Birači nisu puno pametni" Nismo zaboravili - Split, lokalni izbori 2017 - 4 "Što me gledaš, hoćeš li kroše, majmune glupi?": Prisjetite se kako je izgledala utrka za Split prije četiri godine i koja su obećanja ostala neispunjena