Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitska Gradska uprava će sutra početi uplaćivati zaostale obveze za Spaladium arenu kako bi se izbjeglo da zajmodavci za izgradnju Arene Zagrebačka banka i Erste & Steiermarkische bank pokrenu ovršni postupak zbog dugova grada koja za zakup dvorane iznose 14,5 milijuna kuna.


Po njegovim riječima takva odluka donesena je na današnjem sastanku predstavnika grada Splita, izvođača radova na izgradnji Spaladium arene konzorcija tvrtki Konstruktor, IGH i Dalekovod, tvrtke Sportski grad TPN koju je utemeljio konzorcij i koja upravlja Spaladium arenom, te predstavnika tih dviju banaka koje su, po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu iz 2007. godine kreditirale izgradnju Spaladium arene za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine.

>> Grčić: Deblokada Konstruktora je dio pokretanja investicijskog vala

'Ukoliko zajmodavci, dakle banke, budu zadovoljne dinamikom plaćanja naših zaostalih plaćanja onda neće pokrenuti ovrhu, a ukoliko budu nezadovoljni onda bi mogli ići na ovrhu', rekao je Šundov. Pri tomu je upozorio da ukoliko bi banke 'pokrenule ovrhu onda bi istog trenutka grad Split raskinuo ugovor o javno-privatnom partnerstvu' i tada bi, kako je rekao, cijela priča išla na sud.'Mi ne očekujemo u idućih deset ili petnaest dana nikakve ovrhe ni blokade', rekao je Šundov.

Kazao je i da predstavnici Zagrebačke banke i Erste & Steiermarkische banke nisu od svojih tvrtki ovlaštene davati izjave novinarima o rezultatima današnjeg sastanka prije nego o zaključcima sastanka upoznaju svoje tvrtke.

Predstavnik 'Konstruktora' Vice Dodig je izjavio kako je ugovor o javno-privatnom partnerstvu “opsežan i složen i nije jednostavno pronaći rješenje” za situaciju u vezi sa Spaladium arenom. 'Skloni smo tome da se taj ugovor redefinira', istaknuo je Dodig.

Sudionici današnjeg sastanka su se složili da se u idućih desetak, petnaest dana pokuša organizirati sastanak s predstavnicima vlade. Na prošlotjednom sastanku s dopredsjednikom vlade Brankom Grčićem u Splitu on je predložio da se napravi feasibility studija za prevladavanje poteškoća Spaladium arene.

>> Grčić o Spaladium areni: Država će pomoći u prevladavanju teškoća

Šundov je kazao da će grad kao dio te studije predložiti da se izgradi poslovni centar Spaladium arene na 50.000 meta četvornih površine gdje bi bila smještena Gradska uprava, Upravni sud, Općinski sud, te eventualno odvjetnički uredi ili uredi osiguravajućih društava, a od najamnine za taj prostor financirali bi se troškovi arene, koja je zbog nepodmirivanja dugova zatvorena. On je i danas više puta ponovio kako grad nema odakle financirati obveze prema Spaladium areni ukoliko se ne izgradi takav poslovni centar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci U Arenu stigli prvi pacijenti - 1 Prva smrt u Areni. Objasnili je li muškarac preminuo od korone ili s koronom: ''To je bila iznimka'' Medicinski radnici u Areni Zagreb - 2 Prvi pacijenti stigli u Arenu: "Srednje su životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje"