Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i djelatnici PU splitsko-dalmatinske održali su koordinacijski sastanak u vezi s postupanjem u povodu održavanja "Split Pridea 2012.", kao i o provođenju izvida u povod osnivanja Facebook grupe koja poziva na netrpeljivost prema pripadnicima LGBT populacije, izvjestilo je danas kasno popodne Državno odvjetništvo na web stranici.


U povodu najave održavanja ovogodišnjeg "Split Pridea" 9. lipnja 2012. državno je odvjetništvo je u priopćenju podsjetilo i na poduzete radnje nakon održavanja prošlogodišnje gay parade. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je od Policijske uprave splitsko-dalmatinske zaprimilo kaznene prijave protiv 25 osoba zbog kaznenih djela počinjenih povodom i tijekom "Split Pridea" 11. lipnja 2011. u Splitu.

Vezani članci Slika nije dostupna Splitski HDZ: Gay parada uperena je protiv zdrave budućnosti Slika nije dostupna 'Drago mi je da se svijet mijenja, ali još ima onih koji ni ženama ne daju pravo glasa'

>> Stvarno gnjusno: 'Ulicama Splita Grada Krv Će Liti gay Parade Neće Biti'

Protiv 22 osobe su podnesene kaznene prijave zbog kaznenih djela nasilničkog ponašanja i povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, sve u svezi sa zločinom iz mržnje KZ-a. Protiv dvije osobe podnesene su prijave zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije, a protiv jedne osobe je podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

Po spomenutim kaznenim prijavama, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je dosad splitskom Općinskom sudu podnijelo optužne prijedloge protiv 16 osoba, dok su protiv dvije osobe Županijskom sudu u Splitu podneseni prijedlozi za poduzimanje određenih istražnih radnji, navodi se u priopćenju splitskog Općinskog državnog odvjetništva.

Protiv trojice prijavljenih osoba kaznene su prijave odbačene.

Od četiri kaznene prijave podnijete prema maloljetnicima za dvojicu je Općinskom sudu u Splitu podnesen prijedlog za primjenu odgojne mjere, a prema jednom maloljetniku je istom sudu podnesen zahtjev za pokretanje pripremnog postupka, dok je prema jednom maloljetniku u tijeku postupak posredovanja.

Do 11. travnja 2012. Općinski sud u Splitu je u navedenim predmetima donio sedam osuđujućih presuda, pojašnjava se u priopćenju Državnog odvjetništva. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.