Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvosatna šetnja

Split: Prosvjed protiv spalionice otpada u Kaštel Sućurcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvosatnom šetnjom danas je na splitskoj rivi prosvjedovalo stotinjak, pretežito mještana Kaštela, zbog uspostave spalionice otpada u tvornici cementa 'Cemex' u Kaštel Sućurcu jer bi se time, kako ističu, ugrozio okoliš i zdravlje Kaštelana, Splićana, Solinjana i Trogirana.

Skupina uposlenika 'Cemexa' istodobno na rivi je postavila štand na kojem su dijeljeni materijali koji, po njihovom tumačenju, opovrgavaju tvrdnje prosvjednika da bi spalionice otpada u tom poduzeću uigrozila okoliš i zdravlje ljudi. Prosvjednici su nosili transparente: 'Želimo čist okoliš', 'Ljudi moji hoće nas otrovati', 'Cementara da, spalionica ne', 'Dosta ste nas trovali', 'Sad trujte koga hoćete, nas više nećete', 'Splite probudi se'.

Prosvjednici su preko razglasa pozivali Splićane da se pridruže akciji protivljenja uspostave spalionice u 'Cemexu' te uzvikivali: 'Moramo zaustaviti samovolju multinacionalnih kompanija i njihovu prljavu politiku', 'Banke su sluge stranog kapitala i žele opljačkati Hrvatsku'... Prosvjed je organizirao lokalni mrežni portal iz Kaštel Sućurca, a pridružili su mu se i predstavnci triju ekoloških udruga - "Zeleni Dalmacije", 'Marjan' i 'Lijepa naša'.

Nenad Sokol, koji je osobno posredstvom lokalnog portala potaknuo prosvjed protiv uspostave spalionice, novinarima je izjavio kako je po studiji koju je naručila tvrtka 'Cemex' planirano da se u toj tvornci spaljuju pragovi željezničkih pruga i komunalni otpad. Dragan Kovač, vlasnik lokalnog mrežnog portala u Kaštel Sućurcu, izjavio je kako će otrov koji izlazi u atmosferu iz spalionice u 'Cemexu' biti opasan po zdravlje ljudi.

Direktor 'Cemexove' službe za odnose s javnošću Branko Mozara je izjavio kako je studiju o zaštiti okoliša koju ju je naručio 'Cemex' pozitivno ocjenilo Ministarstvo koliša, što znači da planirana spalionica, kako je dodao, nema negativnog utjecaja na okoliš. 'Predlažemo da neovisni stručnjaci obave reviziju te studije i pridržavat će mo se stajališta tih stručnjaka', rekao je Mozara. 'Stručnjaci koje je angažiralo Gradsko vijeće Kaštele tvrde da će spalionica, kakva se zagovara studijom o zaštiti okoliša, otrovati ljude', rekao je Sokol.

U povjerenstvu Ministarstva okoliša, koje je pozitivno ocijenilo Cemexovu studiju, jedino je Tihomir Brzović iz Kaštela bio protiv te studije. Zbog toga je Ministarstvo okoliša zatražilo da do kraja rujna obrazloži svoje protivljenje. Nakon toga će se ponovno sastati povjerenstvo i iznijeti svoje stajalište, rekli su prosvjednici novinarima. (Hina)

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Ivica i Marijana Puljak "Ili Puljak ili Split" HDZ odgovorio na objavu Marijane Puljak: "Još se time hvale"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene