Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Određen im istražni zatvor

Split: Pritvorena dvojica osumnjičenika za ratne zločine počinjene u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana zbog postojanja osnova sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u BiH, a sudac istrage odredio im je istražni zatvor zbog postojanja osobito teških okolnosti kaznenog djela.

Okrivljenike (1968. i 1965.) ŽDO tereti da su kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tijekom 1993. godine, za vrijeme oružanog sukoba HVO-a i Armije BiH, ponižavali, fizički i psihički zlostavljali veći broj zatočenih civila Bošnjaka u logorima i prouzrokovali smrt zatočenog civila Bošnjaka (1959.), kaže se u priopćenju objavljenom u srijedu na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Državno odvjetništvo je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog bojazni da će okrivljenici pobjeći i zbog postojanja osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. S obzirom da je sudac istrage djelomično prihvatio prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor zbog postojanja osobito teških okolnosti kaznenog djela, protiv odbijajućeg dijela rješenja državno odvjetništvo će podnijeti žalbu, kaže se u priopćenju.

Ova istraga i pritvaranje u Splitu osumnjičenika za ratne zločine počinjene u BiH uslijedili su dva dana nakon sarajevskog susreta glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Mladena Bajića, glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića i glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića. Oni su u Sarajevu dogovorili razmjenu časnika za vezu čija je zadaća poboljšavanje međusobne komunikacije radi učinkovitijeg procesuiranja počinitelja ratnih zločina.

Glavni odvjetnici Hrvatske, BiH i Srbije tom su prigodom istaknuli kako nastavljaju suradnju čiji je cilj onemogućiti bilo kakvo skrivanje osumnjičenih i optuženih osoba koje zlorabe državljanstvo druge države. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene